Crkva u Haagu misu drži pet tjedana bez prekida. Štiti migrante od policije

Foto: EPA

PRIJE pet tjedana, jedan nizozemski pastor u crkvi u Haagu održao je misu. To, naravno, ni po čemu ne bi bila vijest da se ta misa još uvijek ne održava, a čini se da neće toliko brzo ni završiti.

No ne radi se o pokušaju crkve Bethel u Haagu da obori Guinnessov rekord. Namjera je potpuno drukčija - zaštititi jednu migrantsku obitelj koja se sklonila u crkvu od policijske deportacije. Dotična obitelj pobjegla je iz Armenije, kako tvrdi, od političkog progona i u Nizozemskoj zatražila azil.

Naime, prema nizozemskom zakonu, policija ne smije postupati u vjerskim objektima za vrijeme liturgije, odnosno vjerske službe. Protestantska crkva u koju se obitelj Tamrazyan sklonila iskoristila je ovu rupu u zakonu - budući da misa traje neprekidno od kraja listopada do dan danas, policija ne smije ući u crkvu i odvesti migrante.

Obitelj pobjegla iz Armenije zbog očevog aktivizma

Otac Sasun, majka Anousche i djeca Hayarpi (21), Warduhi (19) i Seyran (14) napustili su Armeniju, javlja The New York Times, prije gotovo devet godina, nakon što je Sasun primio prijetnje smrću zbog svojeg političkog aktivizma. 

Iako je nizozemski sud prvo odobrio azil ovoj armenskoj obitelji, odluku suda odbila je nizozemska vlada. Obitelj se isto tako prijavila za "pomilovanje djece", što znači odobrenje da obitelji s djecom koje u zemlji žive više od pet godina u njoj ostanu legalno. 

Stoga su Tamrazyani potražili i pronašli azil u crkvi: prvo u crkvi u Katwijku, gradu na obali gdje su živjeli, a kada ta crkva više nije imala sredstava za nastavak držanja mise bez prekida, crkva Bethel pozvala ih je kod sebe.

Crkva: Obitelji treba pronaći trajni dom

Nizozemske imigracijske službe nisu komentirale ovaj slučaj. Nizozemska vlada odobrila je samo 100 od ukupno 1360 ovih "dječjih pomilovanja" od 2013. do danas. 

Crkva je rekla da je njena odgovornost potaknuti ljude da "osnažuju i nadahnjuju jedni druge". "To se uklapa u otvorenost i gostoljubivost crkve, koja je namijenjena ranjivim ljudima. Činimo ono što uvijek činimo: crkvenu službu, ali kontinuirano - kao što je potreba da nas se podrži kontinuirana", stoji u izjavi crkve objavljene na početku njihove nesvakidašnje akcije, 26. listopada.

Iz crkve su također naglasili kako im je krajnji cilj "stvoriti prostor i vrijeme za zajedničku potragu za izlazom iz ove dileme" uz suradnju s "odgovornim političarima" kako bi se Tamrazyanima pronašao trajni dom.

450 svećenika iz cijele zemlje došlo držati misu na smjene

Svećenici u crkvi prvo su na smjene održavali odnosno nastavljali liturgiju u, ali u međuvremenu je više od 450 svećenika iz cijele Nizozemske dobrovoljno došlo odrađivati smjene ove mise koja traje 24 sata na dan, držeći propovijedi na nizozemskom, njemačkom, engleskom i francuskom.

"Kopirao sam liturgije posljednjih 10 godina u jedan veliki dokument i jednostavno smo pjevali i molili kroz to, dok nisu pronađeni drugi pastori koji su preuzeli", rekao je Axel Wicke, pastor iz crkve u Haagu.

Protestantska crkva u Nizozemskoj pozvala je ljude da posjete crkvu i doniraju novac i hranu za migrantsku obitelj. 

21-godišnja Hayarpi Tamrazyan na svom je blogu i Twitter profilu zahvalila svima koji su pomogli njenoj obitelji. "Nevjerojatno sretna i zahvalna svim dobrovoljcima", napisala je 15. studenog na nizozemskom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.