Chevron Ekvadoru ipak mora isplatiti ogromnu odštetu zbog onečišćenja Amazone

EKVADORSKI apelacijski sud ne samo da je potvrdio  odluku niže instance koja glasi da je američka energetska korporacija Chevron kriva za onečišćenje Amazone i zbog toga mora platiti 8, 6 milijardi dolara, nego je tu kaznu potencijalno učinio puno većom.

Naime, Chevron se nakon prve presude nije ispričao ekvadorskoj javnosti, te je sud danas odredio da ako to Chevron opet propusti učiniti na adekvatan način, da će ukupno morati platiti odštetu od 18,2 milijardi dolara.

Ovaj slučaj se po ekvadorskim sudovima vuče već godinama, a bazira se na tužbi oko 30.000 Ekvadoraca koji su tužili kompaniju Texaco, koja se 2001. spojila s Chevronom, za odlaganje toksičnog otpada u ekvadorskom dijelu Amazone. Autohtono stanovništvo tvrdi da je Texaco ispustio preko 68 milijardi litara toksičnih materijala u rijeke, jame i izvore između 1972. i 1992. godine. Chevron se branio tvrdnjom da je Texaco uložio 40 milijuna dolara u čišćenje područja tijekom devedesetih, te je potpisao sporazum s ekvadorskim vlastima 1998. godine koji ga razrješava daljnje odgovornosti.

Chevron se ne miri s presudom
"Ovo je nelegitimno, potpuna prevara. To je tipičan pokazatelj politiziranosti i korumpiranosti ekvadorskog pravnog sistema", priopćeno je iz Chevrona nakon presude.

"Smatramo da se ovakva presuda ne može održati na nekom drugom sudu, stoga ćemo tražiti rješenje u međunarodnom pravnom sustavu. Tražit ćemo da odgovorni za ovu prevaru budu pozvani pred lice pravde", najavili su nastavak borbe iz Chevrona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.