Češki premijer nazvao američki financijski plan "putem u pakao"

OGROMNE financijske injekcije gospodarstvu ponavljanje su grešaka iz vremena Velike depresije i put su u pakao, rekao je češki premijer u ostavci i trenutni predsjednik Europske unije, živopisni Mirek Topolanek.

Topolanek je rekao kako je u Europskoj uniji zavladala panika zbog nekih američkih mjera, javila je češka nacionalna novinska agencija.

Američko ministarstvo financija ovih je dana objavila novi plan za rješavanjem financijskog gordijskog čvora u kojemu se nalazi ta zemlja.

Put u pakao

Plan je, začudo, dobio više kritike s ultralijeve, nego s desne strane, budući da odbacuje ideje kao što su nacionalizacija banaka i pokušava riješiti problem ulaskom u javno-privatna partnerstva, što ultimativno znači manju količinu poreznih novaca potrebnih za provođenje.

No, Topolaneku, čovjeku koji je tijekom ove krize postao poznat po rečenici u kojoj je rekao da je kriza kao gripa, i trajat će koliko traje, bez obzira na to što pojedine vlade pokušaju napraviti, ideja američkog ministra financija Timothyja Geithnera nimalo se ne sviđa.

Plan u Topolaneku "pobuđuje strah". "Geithner priča o veliko financijskoj stimulaciji. Svi ti koraci, njihova kombinacija i činjenica da se stalno pojavljuju, to je put u pakao", rekao je češki premijer.

Povijesne lekcije

Najveći europski uspjeh je u tome što se nije krenulo američkim putem, smatra Topolanek, a rekao je i kako se "mora čitati povijesne knjige i shvatiti lekcije povijesti". U novije vrijeme su, naime, mnogi zagovornici slobodnog tržišta ustrajni u ideji da su mjere koje je tijekom Velike depresije povukao tadašnji američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt samo pogoršale lošu financijsku situaciju.

Da stvar bude još zanimljivija, Topolanek je svoje primjedbe dao dan nakon što je češki parlament izglasao nepovjerenje njegovoj vladi, pa je trenutno samo formalno premijer te zemlje dok ne pokuša sastaviti novu vladu.

J.D.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.