Centar za socijalnu skrb Zadar već godinama niže skandale

Screenshot: Google Street View

CENTAR za socijalnu skrb u Zadru opet se našao u centru pažnje javnosti nakon horora na Pagu.

Podsjetimo, 54-godišnji Josip Rođak je prije tjedan dana s prvog kata obiteljske kuće u Pagu bacio svoje četvero malodobne djece.

Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Murganićka najavila smjenu ravnateljice Centra

Ministrica demografije i obitelji Nada Murganić najavila je smjenu ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesne Burčul.

"Ravnateljica ima odgovornost da kontrolira organizaciju rada i sam rad voditelja odjela i stručnog tima koji se treba sastajati i komunicirati o stanju na terenu i eventualnim problemima. Ravnatelj mora organizirati stalne edukacije djelatnika - što u ovom slučaju nije napravljeno, iako su edukacije besplatne. Za sve što u radu treba Centru - odgovoran je ravnatelj", pojasnila je Murganić.

S druge strane, Burčul je rekla da "nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod niti je moguće bilo predvidjeti ovako drastičan, brutalan, radikalan i teški ishod za nekog neutralnog promatrača, a kamoli za nekoga tko je u žiži zbivanja".

"Nasilje u toj obitelji nikad nije bilo prijavljivano. Majka je i danas bila u centru, dala je izjavu i negira nasilje ili neko drugo sumnjivo ponašanje koje bi bilo slutnja tako strašnog čina", istaknula je Burčul.

Niz afera: Od isplaćivanja lažne socijalne pomoći do mumificiranog tijela

Slučaj s Paga zadnji je u nizu afera koje su obilježile rad posljednjih petero ravnatelja zadarskog Centra za socijalnu skrb. Problem očito leži negdje dublje i zahtijeva radikalne promjene u sustavu, a ne samo "kozmetičke" promjene smjenjivanjem niza ravnatelja.

>> Centar oduzeo dječaka majci pa ga pustio kod nje na ljetovanje. Umro je

Burčul je ravnateljicom Centra imenovana prije četiri godine. Tada je na pola mandata ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić smijenila tadašnju ravnateljicu Sanju Paleku.

No prva afera iz Centra stigla je u javnost još za vrijeme mandata Miroslava Josipa Biloglava. O tome je već pisao Novi list.

Biloglav je bio optužen da je od 1997. do 2001. "isplaćivao" socijalnu pomoć siromašnima i mrtvima. Krivotvoreći isprave, priskrbio si je gotovo pola milijuna kuna. Pronađeno je 639 takvih rješenja, a Biloglav je tvrdio da je nevin i da mu je cijeli slučaj smjestio "srpski lobi" u zadarskom Centru. Biloglav je 2010. na Županijskom sudu u Zadru pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora.

Nakon njega na čelo Centra postavljen je Tomislav Orović koji je ostao zapamćen po "aferi Nikpalj".

Tada je otkriven leš Nenada Nikpalja koji je zbog cerebralne paralize bio pod nadzorom zadarskog Centra i primao socijalnu pomoć. Ispostavilo se da je muškarac dvije godine ležao mrtav u kući na Ričinama, a za to vrijeme mu je uredno stizala socijalna pomoć u iznosu od 500 kuna. Uz to, pokraj njegovog mumificiranog tijela sve to vrijeme živjeli su njegova tada 84-godišnja majka i 44-godišnji brat.

Orović je istovremeno s otkrivanjem te afere otišao u mirovinu 2010., a na njegovo mjesto imenovana je Danijela Jadrijev. U dvije godine njezinog mandata loši odnosi unutar Centra postali su javna tajna, tvrdi Zadarski list.

Na pola njezinog mandata mijenjao se zakon i ponovno je raspisan natječaj, no nije se moglo očekivati da će biti opet izabrana zbog afere na području Gračaca gdje je majka za novac prodavala seksualne usluge svojih dviju kćeri u dobi od 12 i 18 godina. Cijela obitelj isto je, kao i obitelj Nikpalj, bila pod nadzorom Centra, no ništa se nije poduzelo.

Slučaj je šokirao javnost, Jadrijev je dobila kaznenu prijavu zbog nesavjesnog rada u službi, prijava je kasnije odbačena, no ona nije opet izabrana.

U zadanom roku riješeno manje od trećine slučajeva

Paleka je izabrana prije dvije godine, no već početkom ove godine odnosi u Centru narušili su se do te mjere da je Ministarstvo poslalo inspekciju, a zbog svađa je dolazila policija.

Paleka se nakon imenovanja ravnateljicom našla u hrpi nagomilanih problema koji su joj ostali iza Jadrijev, a ubrzo je zadarski Centar svrstan na zadnje mjesto ljestvice po učinkovitosti jer je inspekcijskim nadzorom u svezi revizije novčanih naknada utvrđeno da je u zadanom roku riješeno tek nešto više od 30 posto slučajeva.

Njezin mandat obilježili su i jako loši međuljudski odnosi u ustanovi, a povod dolasku inspekcije u Centar bio je incident u kojem je računovotkinja ravnateljici Paleki istresla sadržaj iz pepeljare na glavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.