Burmanska nobelovka Suu Kyi ipak ide na suđenje

PREMDA je za nedavnog posjeta generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona Burmi odgođeno suđenje nobelovki Suu Kyi, čini se da će se ono ipak dogoditi. Istodobno, Generalnom tajniku nije dopušteno da za vrijeme svoga boravka u toj zemlji razgovara s pritvorenom nobelovkom.

Suđenje je prvotno odgođeno na šest tjedana nakon što je obrana zatražila više vremena za dovođenje novih svjedoka. Suu Kyi se sudi jer je prekršila uvjete kućnoga pritvora te je u svoj dom pustila jednoga američkog državljanina. Prema burmanskim zakonima, Kyi će zasigurno biti proglašena krivom i osuđena. Pred zatvorom u kojem boravi Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, okupilo se stotinjak njezinih pobornika, ali im policijski kordon nije dopustio približavanje zatvoru.

Dopuštena 2 svjedoka obrane i 22 optužbe

Suđenje Suu Kyi, koje se odvija iza zatvorenih vrata, započelo je 18. svibnja, ali je nekoliko puta prekidano radi žalbi njenoga odvjetničkog tima da im se ne dopušta dovođenje dodatnih svjedoka. Na početku suđenja je sudac obrani dopustio dovođenje jednoga svjedoka, dok je tužiteljstvu dozvoljeno dovođenje 22 svjedoka! Nakon prve uložene žalbe, obrani je broj mogućih svjedoka udvostručen - na dvoje.

Prilikom prošlotjednog boravka Generalnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona Burmi, on se susreo s burmanskim političkim zatvorenicima, međutim vojna vlast mu je dopustila susret sa svim zatvorenicima osim sa Suu Kyi, prenosi BBC. Budući da posjet Generalnog tajnika nije donio nikakve negativne posljedice, burmanska će vlast nastaviti s političkom neutralizacijom svojih protivnika. Proglašenje krivom Suu Kyi značilo bi da ona i njena stranka neće sudjelovati u izborima koje vojna vlast planira provesti sljedeće godine, što će vjerojatno u svjetskoj javnosti izazvati gnjev, a izbori će biti proglašeni nelegitimnim. U posljednjih dvadeset godina, Suu Kyi je gotovo 14 provela u kućnom pritvoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.