Buna u Splitu: Radnici Dalmacijavina i Jadrankamena na ulicama

RADNICI Dalmacijavina i Jadrankamena danas su izašli na splitske ulice kako bi upozorili na svoj problem.

U Dalmacijavinu nema tko isplatiti pet plaća. Vlada Jadranke Kosor donijela je odluku o prodaji firme Salomonu Berkowitzu, vlasniku Traubi Internationala. Ugovor, međutim, još nije potpisan, a Berkowitza nema u Hrvatskoj.

Dalmacijavino traži vlasnika

Lukica Bucat, šef sindikata u Dalmacijavinu, kaže da će se radnici organizirati i nastaviti sa prosvjedima sve dok im se ne riješi problem. Danas su malo prošetali do zgrade splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera. On je obično prva meta kada su ovakve stvari u pitanju.

Nije, međutim, ni župan Sanader svemoguć. Uvijek nađe vremena i sasluša radnike, obeća napraviti sve što može, no realno malo može utjecati na rješavanje situacije kada je toliko problema u pitanju.

Jadrankamen i Uzor

Radnici bračkog Jadrankamena okupili su se, pak, pred pogonom Uzora, još jedne propale tvrtke posrnulog gazde Brune Orešara, koji je izvlačio iz tvrtki sve što je stigao. U Jadrankamenu štrajkaju već više od mjesec dana, protiv predsjednika Uprave Vedrana Vilovića podignuta je čak i optužnica za neisplatu plaća za mjesec studeni.

Vilović tvrdi da para nema i da ih neće ni biti ukoliko se ne nastavi s proizvodnjom. Zaiskrilo je oko 28 otkaza, za koje, tvrdi sindikalist Tonči Drpić, nije bilo razloga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.