Bugarska i Rumunjska ulaze u Schengensku zonu već 22. rujna?

BUGARI i Rumunji nagovijestili su kako očekuju da postanu članice Schengenske zone 22. rujna, kada je na rasporedu zasjedanje Vijeća ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa EU koje treba odlučiti o njihovim prijemu.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Tsvetan Tsvetanov i njegov rumunjski kolega Konstantin Trajan sudjelovali su na konferenciji "Europska emigracijska politika u svjetlu proširenja Schengenskog prostora", odakle su poručili kako su njihove zemlje ispunile sve kriterije predviđene za ulaz u bezgraničnu zonu, te da je to potvrđeno i tijekom mnogobrojnih provjera od strane europskih stručnjaka.

Međutim, postoji mogućnost da Bugari i Rumunji ipak nisu u potpunosti uvjerili EU da su sposobni adekvatno kontrolirati taj prostor, pa će im vjerojatno biti ponuđena opcija da od kraja rujna u Schengenski sistem uđu samo njihovi aerodromi i pomorske luka, a da se kopneni granični prijelazi tek naknadno ubace u zonu. Tsvetanov je na konferenciji odao dojam da je spreman prihvatiti i takvo pristupanje Schengenskoj zoni u dvije faze.

Promatrač Europskog parlamenta o napretku Bugarske i Rumunjske Carlos Coelho kazao je kao je ispunjenje kriterija za to potvrđeno od strane stručne komisije, te da ne vidi razlog zbog kojeg se ne bi odredio prijem ovih zemalja u Schengensku zonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.