Bugarska će dobiti preko milijun doza cjepiva solidarnosti

Ilustracija: EPA

BUGARSKA će u drugom tromjesečju dobiti više od 1.2 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv covida-19 tvrtki BioNTech i Pfizer, izjavio je premijer Bojko Borisov.

Većina država članica Europske unije dogovorila se u četvrtak da će solidarno podijeliti dio od dodatnih 10 milijuna doza cjepiva BioNTech-Pfizer s Bugarskom, Hrvatskom, Estonijom, Latvijom i Slovačkom, zemljama za koje je zaključeno da su im cjepiva najpotrebnija.

No češki premijer Andrej Babiš u petak je kritizirao taj dogovor i za novinsku agenciju ČTK rekao da je plan "neuravnotežen jer ne razumije kako se Europska unija može složiti oko njega kad su mu se usprotivile Češka, Austrija i Slovenija".

"Ovo su dobre vijesti za nas i za cijelu Europu"

Bugarska, koja ima najmanju procijepljenost u EU, primit će 1.26 milijuna doza od 2.85 milijuna takozvanih "solidarnih cjepiva" za pet članica Unije. Hrvatska će dobiti 747 tisuća dodatnih doza cjepiva.

"Ovo su dobre vijesti za nas i za cijelu Europu jer pokazuju da države članice mogu biti solidarne", napisao je Borisov u postu na svojoj Facebook stranici.

Balkanska zemlja u početku je naručila više cjepiva AstraZenece nego Pfizera, zbog čega je trpjela veliku krizu u opskrbi, uzrokovanu kašnjenjima dogovorenih isporuka AstraZenece u EU.

Bugarska je od početka pandemije zabilježila 346.327 slučaja zaraze koronavirusom, od čega 13.313 smrtnih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.