Bugari srušili vladu! Ali prosvjedi se nastavljaju!

Foto: AFP

BUGARSKI premijer podnio je ostavku jer ne želi sudjelovati u vlasti pod kojom policija tuče ljude, prenosi Reuters! Očekuje se da će se u podne obratiti javnosti. Bugarski parlament o ostavci vlade glasat će najvjerojatnije sutra.

Bugari već danima prosvjeduju zbog visoke cijene električne energije te štednje. Nezadovoljni su zbog monopola moćnih kompanija, niskim životnim standardnom i korupcijom u najsiromašnijoj zemlji Europske unije.  "Naši ljudi dali su nam povjerenje na izborima, dali su nam vlast! Danas mi vlast vraćamo njima!", prenosi agencija Novinite izjavu Borisova.

 

 

"Ne mogu samo stajati i gledati krvavi most", rekao je Borisov aludirajući na mjesto krvavih sukoba prosvjednika i policije. "Svaka prolivena kap krvi je naša sramota.", rekao je dodavši da su u protekle četiri godine dali sve od sebe.

"Ne mogu gledati parlament okružen ogradom, ljudskom ogradom! Zato sam rekao sam sebi: ako je tako, ova država treba novi kredibilitet, nove ljude koji će ju voditi.", kazao je Borisov.

U sinoćnjim prosvjedima 25 osoba je hospitalizirano nakon sukoba s policijom, zbog čega je premijer Boiko Borisov podnio ostavku.

Redovni parlamentarni izbori trebali su biti u srpnju ove godine. Nije još poznato hoće li se čekati dotad s izborom nove vlade, no neki bugarski mediji pišu kako bi se mogli održati prijevremeni izbori i to već krajem travnja.

Prosvjedi u Bugarskoj se nastavljaju!


Organizatori prosvjeda putem Facebooka su poručili da i dalje ne odustaju! Kažu kako su sada prosvjedi još potrebniji! "Ne dajte da budemo isporovocirani ovom ostavkom i da se povučemo. Ovo je manipulacija kako bismo prestali! Ali tek sada sve počinje", poručio je jedan od organizatora i pozvao Bugare na ulice.

U Varni se zapalio muškarac

Rano jutros ispred gradske vijećnice u Varni 36-godišnji muškaraca polio se benzinom i zapalio. Kako javljaju bugarski mediji, s teškim je ozljedama prevezen u bolnicu. Opečeno mu je 80 posto tijela. Motiv zasad nije poznat, pretpostavlja se da je i on sudjelovao u masovnim prosvjedima.

I u ponedjeljak se jedan muškarac zapalio u gradu Veliko Tarnovo. On je preminuo od težine ozljeda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.