Britanska mornarica: Projektilom je pogođen brod u Adenskom zaljevu, izbio požar

Foto: Profimedia

Britanska kraljevska ratna mornarica priopćila je da se jedno plovilo zapalilo nakon što ga je pogodio projektil u Adenskom zaljevu. Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO), koja je dio mornarice, rekla je da je brod pogođen "nepoznatim projektilom u krmeni dio" u subotu oko 70 nautičkih milja (130 kilometara) jugozapadno od Adena u Jemenu.

Pogodak je rezultirao požarom, priopćio je UKMTO, dodajući da nema izvješća o žrtvama. Kontrola štete je bila u tijeku i brod je plovio prema sljedećoj luci pristajanja. Agencija nije objavila pojedinosti o napadu na brod, ali je savjetovala da se oprezno plovi tim područjem.

Adenski zaljev, u blizini jemenske obale, povezuje Arapsko i Crveno more. Huti koje podržava Iran više puta su pucali na trgovačke brodove u tom području od početka rata u Gazi u listopadu. Huti su rekli da napadi predstavljaju potporu palestinskoj militantnoj skupini Hamas tako što će teretnim brodovima otežati dolazak do Izraela.

Krajem ožujka, UKMTO je rekao da je broj pomorskih incidenata u Crvenom moru i Adenskom zaljevu porastao za 475 posto od početka napada jemenskih hutista na trgovačke brodove. Ruta koja prolazi duž Jemena jedna je od najvažnijih pomorskih ruta za svjetsku trgovinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.