Brazilska savezna država želi proizvoditi rusko cjepivo, već su počeli pregovore

Foto: EPA

BRAZILSKA savezna država Parana u pregovorima je za proizvodnju ruskog cjepiva za covid-19 unatoč tome što za njega nisu provedena masovna testiranja, no zasad nije jasno hoće li tamošnji istraživački institut dobiti potrebno regulatorno odobrenje u Brazilu.

Priopćenje paranskog Tehnološkog instituta Tecpar iznenadilo je brazilske regulatore i zdravstvene stručnjake, a neki su izrazili i sumnju u dostatnost kapaciteta toga instituta za proizvodnju velikih količina novog cjepiva.

Paranska vlada kazala je u priopćenju da će se guverner Ratinho Junior u srijedu sastati s ruskim veleposlanikom u Brazilu kako bi razgovarali o uvjetima sporazuma.

S najvećim brojem oboljelih od koronavirusa izvan Sjedinjenih Država, Brazil je postao središte za masovna klinička testiranja potencijalnih cjepiva. Brazilski dužnosnici su obećali da će u roku od godine dana početi proizvoditi britanska i kineska cjepiva, no stručnjaci upozoravaju da će za to možda trebati i dvostruko duže vrijeme.

Odluka Moskve u utorak da odobri svoje cjepivo prije završenih kliničkih testiranja izazvala je zabrinutost dijela stručnjaka. Uspješnim se dosad pokazalo tek oko deset posto kliničkih ispitivanja.

Moskva je u utorak pozdravila svoj proboj, nakon manje od dva mjeseca provedbe testiranja na ljudima, kao dokaz ruske znanstvene nadmoći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.