Tretiranje komaraca u Osijeku daje rezultate. "Učinkovitost je iznad 90 posto"

Screenshot: HRT

Osječani, osim s vrućinama, muku muče i s dosadnim neprijateljima, komarcima. U borbu protiv krvopija stalnim zaprašivanjem krenuo je i Grad, a do kraja ove godine izdvojit će se gotovo 2 milijuna eura za tretmane, piše HRT

Nakon što je otišao, veliki vodeni val iza sebe ostavio je idealne uvjete za razvoj komaraca. Zbog toga se u borbu s krvopijama još prije gotovo tri tjedna krenulo i iz zraka i sa zemlje - topovima, zrakoplovima adulticidne i dronovima larvicidne tretmane. Čini se s uspjehom.

Velika ulaganja u tretmane i zaprašivanja

"Na provedbu svih 108 tretmana bit će potrošeno 898.700 eura pa će u gradskom proračunu ostati još 700 tisuća eura s obzirom na to da je osigurano 1.6 milijuna eura", kazao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka na konferenciji za novinare.

Pribroje li se tome i 312.000 eura osiguranih u proračunima susjednih općina, potpisnicama sporazuma ukupni potencijal za ovogodišnju borbu protiv komaraca prelazi 1.9 milijuna eura. Ne bude li novih vodenih valova tijekom sezone komaraca, odnosno novih visokih vodostaja, po riječima Vulina neće biti novih generacija komaraca i održavat će se stabilno stanje do kraja sezone.

"Mogu i na neki način neskromno ustvrditi kako smo se dobrim dijelom izborili s ovom generacijom komaraca jer to pokazuju i brojke. Dakle, najkraće rečeno, do sada je izdano 108 preporuka, u ovoj sezoni komaraca, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije", kazao je Dragan Vulin.

"Najgore je prošlo"

Područja na kojima se povećava brojnost komaraca ponovno se tretiraju. Adulticidni tretmani sa zemlje jutros su odrađeni u Sarvašu, Nemetinu, Josipovcu i Višnjevcu, a navečer će u Tvrđi, Tvrđavici, na Pampasu i vikend naselju Karašica. Crveni krugovi pokazuju gdje ih ima najviše.

Važno je djelovati i u prstenu općina oko Osijeka, što se nastoji ostvariti provedbom sporazuma. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo neprestano su na terenu i po broju uhvaćenih komaraca u klopku izdaju preporuke za tretmane. Učinkovitost je pokazalo i aviotretiranje nad gradom, no i kakve bi probleme mogli uzrokovati neodgovorni pojedinci.

"Dakle, za vrijeme leta aviona iznad grada zabilježen je, odnosno snimljen, jedan dron koji je u isto vrijeme bio doslovno pored aviona i ja bih rekao da je za dlaku izbjegnuta nesreća, ali to su situacije koje su iznimno opasne i protuzakonite", naglasio je Vulin.

Najgore je što se tiče komaraca prošlo, ističu u gradu, ako ne bude ponovnih visokih vodostaja. Do sada je iz gradskog proračuna izdvojeno oko 900 tisuća eura u tu svrhu.

Učinkovitost tretmana

Učinkovitost tretmana na 21. mjernoj postaji na području grada Osijeka i šireg područja je od 63 do 98 posto, odnosno na 14 postaja učinkovitost je iznad 90 posto.

Rezultati pokazuju da je izuzetak Klisa, gdje je izmjerena učinkovitost bila nula, odnosno nakon tretmana je izmjeren veći broj komaraca nego prije tretmana te je na tom mjestu izvođač ponovio tretman o svom trošku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.