Boeing priznao da je odgovoran za avionske nesreće: "Žao nam je"

Foto: Epa

KOMPANIJA Boeing priznala je kako je greška u njenom softveru MCAS uzrokovala dvije nedavne avionske nesreće Boeinga 737 Max 8, javlja RT.

“Nama u Boeingu vrlo je žao zbog izgubljenih života u nedavnim nesrećama zrakoplova 737 Max 8. Te tragedije zauvijek će ostaviti težak trag na našim srcima i u našim umovima. Izražavamo sućut obiteljima poginulih putnika i posade“, rekao je Dennis Mullenburg, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Boeing.

Problem u softveru

“Vlada će obavijestiti javnost o svim detaljima povezanim uz ove dvije tragične nesreće u svom službenom izvješću. No zbog preliminarnog izvješća istrage uzroka pada zrakoplova kompanije Ethiopian Airlines, postalo je očito da je obje nesreće uzrokovao softver Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS)“, dodao je.

“Kao što su nam objasnili piloti, MCAS sustav riskantan je za putovanja. Naša je odgovornost da eliminiramo taj rizik. Mi vam to dugujemo i znamo kako to napraviti“, zaključio je.

Izvješće otkrilo kako se srušio Boeing 737 u Etiopiji

Podsjetimo, danas je objavljeno preliminarno izvješće o rušenju aviona Ethiopian Airlinesa. Kako je pokazalo izvješće, piloti su se borili s automatskim sustavom u avionu gotovo cijelo vrijeme tijekom 6-minutnog leta, prenosi CNN.

Piloti, koji nisu mogli stabilizirati Boeing 737 Max 8 čak ni nakon što su slijedili preporučene postupke za ovu situaciju, pokušali su zajedničkim snagama podignuti nos aviona tijekom posljednjih trenutaka leta.

"Povuci prema gore"  

Pilot je tri puta povikao "povuci prema gore" kako bi kopilota uputio da podigne nos zrakoplova, no ni jedan ni drugi pilot nisu uspjeli povratiti kontrolu nad avionom.

Sedamdeset sekundi nakon polijetanja iz Međunarodne zračne luke Bole u Adis Abebi 10. ožujka jedan od senzora slao je krive informacije sustavu u zrakoplovu, ukazujući pilotima na neizbježan gubitak uzgona.  

Zbog neispravnog očitanja gubitka uzgona automatski sustav unutar zrakoplova spuštao je nos zrakoplova četiri puta tijekom leta, onemogućujući pilotima da isprave problem.

Isključili su sustav, ali je već bilo kasno

Piloti su, nakon što su uočili problem s automatskim sustavom uspostave ravnoteže, slijedili preporučene hitne procedure i isključili sustav. Pokušali su ručno uspostaviti ravnotežu, ali je avion prebrzo letio te je ručno podešavanje bilo fizički nemoguće.

Manje od dvije minute kasnije let 302 Ethiopian Airlinesa srušio se i poginulo je 157 putnika i članova posade.

Cijelo preliminarno izvješće možete pročitati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.