Blinken: SAD podržava svrgnutog predsjednika Nigera

Foto: EPA

Američki šef diplomacije Antony Blinken pozvao je na trenutačno oslobađanje svrgnutog predsjednika Nigera Mohameda Bazouma i na obnovu demokratskog poretka u zemlji.

Čelnici državnog udara u Nigeru imenovali su jučer generala Abdurahmana Tianija, poznatog i kao Omar Tiani, na čelo države, objavljujući da su svrgnuli Bazouma u sedmom vojnom preuzimanju vlasti u zapadnoj i središnjoj Africi u manje od tri godine.

SAD podržava svrgnutog predsjednika

Sjedinjene Države istaknule su da nude bezrezervnu potporu svrgnutom predsjedniku. Blinken je također upozorio one koji su zatočili Bazouma da su u opasnosti stotine milijuna dolara pomoći.

Bazoum je prvi izabrani predsjednik koji je došao na tu dužnost nakon stjecanja neovisnosti 1960. Smatra ga se ključnim saveznikom zapadnih zemalja u borbi protiv islamskih militanata u regiji.

Za njega se za sada zna da je dobro i da ga vlastiti čuvari drže zatočenog. 

Blinken: Žalim što su oni koji su priveli Bazouma zaprijetili stotinama milijuna dolara

Blinken je nazvao Bazouma drugi put zadnjih dana, rekavši da će Washington nastaviti raditi na "osiguranju pune obnove ustavnog poretka i demokratske vladavine u Nigeru".

U odvojenom pozivu Mahamaduu Isoufuu, koji je bio predsjednik Nigera prije Bazouma, Blinken je rekao da "žali što su oni koji su priveli Bazouma zaprijetili godinama uspješne suradnje i stotinama milijuna dolara" pomoći, rekao je glasnogovornik ministarstva Matt Miller.

Vijeće sigurnosti osudilo udar i pozvalo na oslobađanje Bazouma 

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je na trenutno i bezuvjetno oslobađanje Bazouma i osudilo napore da se protuustavno promijeni legitimna vlada Nigera.

Francuska, čije je kolonijalno carstvo uključivalo Niger, rekla je da ne priznaje nijednog vođu državnog udara i da će priznati samo Bazouma kao šefa države.

"Najoštrije ponavljamo jasan zahtjev međunarodne zajednice za trenutnom ponovnom uspostavom ustavnog poretka i demokratski izabrane civilne vlasti", stoji u priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Šef Wagnera pohvalio državni udar u Nigeru

Državni udar gurnuo je regiju Sahel u daljnju neizvjesnost nakon sličnih preuzimanja vlasti u Burkini Faso i Maliju. Oštro su ga osudila međunarodna tijela, uključujući Afričku uniju, zapadnoafrički regionalni blok (Ecowas), EU i UN.

Međutim, vođa ruske skupine plaćenika Wagner navodno je pohvalio državni udar, opisujući ga kao trijumf. "Ono što se dogodilo u Nigeru nije ništa drugo nego borba naroda Nigera sa svojim kolonizatorima", citiran je Jevgenij Prigožin na Telegram kanalu povezanom s Wagnerom.

BBC nije uspio provjeriti autentičnost njegovih komentara.

Tisuće Wagnerovih boraca u regiji

Vjeruje se da skupina Wagner ima tisuće boraca u zemljama, uključujući Srednjoafričku Republiku (CAR) i Mali, gdje ima unosne poslovne interese, ali također jača diplomatske i gospodarske odnose Rusije. Wagnerovi borci optuženi su za rašireno kršenje ljudskih prava u nekoliko afričkih zemalja.

General Tiani (62) na čelu je predsjedničke garde od 2011., a bivši predsjednik Isoufu ga je 2018. unaprijedio u čin generala. Također je bio povezan s pokušajem državnog udara protiv bivšeg predsjednika 2015., ali pojavio se na sudu kako bi to opovrgao.

Nigerci imaju podijeljena mišljenja o puču

Govoreći u televizijskom obraćanju, general Tiani je rekao da je njegova hunta preuzela vlast zbog nekoliko problema u Nigeru, uključujući nesigurnost, ekonomske probleme i korupciju. Također se obratio globalnim saveznicima Nigera, rekavši da će hunta poštovati sve međunarodne obveze zemlje, kao i ljudska prava.

Život u glavnom gradu Niameju uglavnom se vratio u normalu s otvorenim tržnicama i trgovinama, ali je državnim službenicima rečeno da odu kućama.

Nigerci imaju podijeljena mišljenja o puču. Neki kažu da nesigurnost u zemlji nije bila dovoljno jak razlog da opravda puč, dok su drugi podržavali huntu.

Peti državni udar u Nigeru od 1960.

Državni udar u Nigeru zadnji je u valu vojnih preuzimanja vlasti koja su posljednjih godina pogodili zapadnoafričku regiju, svrgavajući vlade u zemljama uključujući Mali, Gvineju i Burkinu Faso.

Na Zapadu sada postoji zabrinutost oko toga kojim će se zemljama kao saveznicama novi čelnik okrenuti. Nigerovi susjedi, Burkina Faso i Mali, okrenuli su se prema Rusiji nakon vlastitih državnih udara.

Ovo je peti državni udar u Nigeru otkad je stekao neovisnost od Francuske 1960.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.