Bivši hrvatski konzul u Australiji pred sudom zbog krađe pokućstva i pronevjere

PROTIV GOROSLAVA Kellera, koji je obnašao dužnost glavnog konzula u Australiji, podignuta je optužnica jer je nakon isteka mandata navodno prisvojio službenu dokumentaciju, opremu i pokućstvo konzulata u vrijednosti većoj od 73.000 kuna i sve to pokušao prikriti krivotvorenim ispravama.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo bivšeg je diplomata optužilo za pronevjeru, krivotvorenje službene isprave i uništavanje ili prikrivanje arhivske građe.

U prosincu 2008. godine, samo dva tjedna prije kraja dužnosti glavnog konzula u Australiji, Keller je pri selidbi u Hrvatsku prebacio dio pokućstva i opreme konzulata u Sydney bez potrebnih ovlasti i suprotno izričitoj uputi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Kako bi to prikrio, navodno je u zapisnik o primopredaji kapitalne imovine i novca konzulata, koji je potpisao kao član stručnoga povjerenstva za primopredaju, naznačio da je spomenuto pokućstvo premjestio u nove prostorije namijenjene novoj rezidenciji glavnog konzula.

Osim toga, optužen je da je u prisvojeno pokućstvo i opremu, bez ovlasti i izvještavanja mjerodavnih tijela, spremio bilješke, note, izvješća, dopise, pisane planove i drugu pisanu dokumentaciju glavnog konzulata. Tu je dokumentaciju policija naknadno kod njega pronašla i zaplijenila.

Bivšemu hrvatskom glavnom konzulu u Australiji, koji je na toj dužnosti proveo šest godina, sudit će se na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.