Bivši bolivijski predsjednik otišao u Argentinu, dobit će status izbjeglice

Foto: EPA

BIVŠI bolivijski predsjednik Evo Morales, koji je iz zemlje pobjegao nakon izbora obilježenih prevarom, doputovao je danas u Argentinu gdje će se naseliti sa statusom izbjeglice, rekao je argentinski ministar vanjskih poslova Felipe Sola.

Sola je objavio kako je Morales sletio u zračnu luku Ezeizu2 u Buenos Airesu.

"U Argentini će boraviti kao tražitelj azila i zatim će mu se dodijeliti izbjeglički status", rekao je Sola. za informativnu mrežu TN.

Novoizabrani argentinski predsjednik, peronist Alberto Fernandez, očitovao se za odobrenje azila Moralesu koji je, rekao je, "žrtva državnog udara". Fernandez je u utorak službeno preuzeo predsjedničku dužnost.

Morales je prvo bio u Meksiku

Morales, kojem su policija i vojska otkazale poslušnost, morao je podnijeti ostavku 10. studenog, nakon trotjednih prosvjeda protiv izbora koji su, po sudu Organizacije američkih država (OAS), bili obilježeni prevarom. Morales se kandidirao za četvrti uzastopni mandat pošto je gotovo 14 godina obnašao dužnost bolivijskog predsjednika.

Tvrdeći da je u Boliviji izveden državni udar, sklonio se u Meksiko gdje je na čelu predsjednik ljevičar Andres Manuel Lopez Obrador.

Nakon mjesec dana provedenih u Meksiku Morales je otputovao u posjet Kubi, odakle je stigao u Buenos Aires. Sola je rekao da se Morales bolje osjeća u Argentini nego u Meksiku.

U međuvremenu je bolivijski parlament krajem studenog donio zakon o raspisivanju novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora na kojima se Morales ne može kandidirati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.