Biskup Košić bio na predstavljanju knjige osuđenog ratnog zločinca

Danas je u sisačkom Velikom Kaptolu održana promocija knjige Valentina Ćorića, jednog od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima 90-ih godina. Knjigu "In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga" predstavili su sisački biskup Vlado Košić, general Ivan Tolj i autor, objavljeno je na stranicama biskupije.

Knjiga donosi Ćorićeva sjećanja i govori o suživotu s drugim osuđenicima, a opisuje i kako je Ćorić u zatvoru od par kilograma stolnog grožđa pravio vino, piše u izvještaju.

Biskup Košić je, između ostalog, rekao kako je sud u Haagu bio pravni eksperiment, a ne instrument pravde te se zapitao kako to da je Herceg-Bosna, koja je formirana radi obrane više ne postoji, a Republika Srpska nastala na genocidu i etničkom čišćenju dobila legitimitet državnosti, i to suprotno svim načelima međunarodnog i humanitarnog prava.

„Kad sam otišao u Haag moja kćer jedinica imala je dvije godine, a kad sam se vratio sedamnaest. Rušili su mi dostojanstvo, ponižavali me, provocirali, iscrpljivali su nas. Ta moja proizvodnja vina bio je na neki način odgovor na sve ono što mi je napravljeno i djelić s slobode i normalnosti u ta četiri zida“, rekao je Ćorić.

SAD ranije zbog promocije knjige napao Čovića

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u veljači ove godine uputilo je kritike na račun predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića je sudjelovao na mostarskoj promociji knjige Valentina Ćorića.

U objavi na društvenoj mreži X veleposlanstvo SAD-a istaknulo je da je Čović samo dva dana ranije  govorio o svojoj opredijeljenosti za gradnju europske budućnosti za sve u BiH da bi se potom pojavio na promociji knjige čiji je autor Ćorić osuđen na 16 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti za koje je odgovoran u razdoblju dok je bio ministar unutarnjih poslova Herceg-Bosne i načelnik vojne policije HVO-a.

Knjigu In vino libertas objavila je zagrebačka nakladnička kuća Pavičić, a nakon zagrebačke upriličena je i promocija u Mostaru u kojoj su osim autora sudjelovali umirovljeni general Hrvatske vojske Ivan Tolj, hrvatski književnik Slobodan Prosperov Novak te nekadašnji ministar pravosuđa Hrvatske Bosiljko Mišetić.

Čović je bio u prvom redu među posjetiteljima te promocije, a američko veleposlanstvo ocijenilo je kako je on na taj način javno iskazao potporu osuđenom ratnom zločincu što su opisali kao "anatemu europskih vrijednosti koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava".

"Javna potpora i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u 'europskoj BiH za sve'. Sramotno je ponosno sudjelovanje Dragana Čovića na manifestaciji u čast osobe odgovorne za toliko strašnih zločina", stoji u izjavi.

Dodatnu kritiku SAD je uputio na račun gradskih vlasti Mostara jer su dopustile da se Ćorićevu knjigu promovira u domu kulture koji nosi naziv po Hercegu Stjepanu Kosači i koji bi trebao biti zajednička ustanova za sve građane tog grada.

Pročitajte više