Bik u Radošiću probo čovjeku bedro. Prijatelji životinja: Normalna reakcija

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prijatelji životinja oštro su danas osudili korištenje životinja za borbe poručivši kako je jučerašnji incident na tzv. bikijadi u Radošiću kada je bik ozlijedio muškarca, normalna i očekivana reakcija na maltretiranje koje životinje doživljavaju.

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje huškanje životinje na drugu životinju, dresiranje na agresivnost, kao i druge načine zlostavljanja, poput izazivanja straha i izlaganja ozljedama, te organiziranje klađenja i sudjelovanja u njemu, podsjećaju u priopćenju. 

Prvi Zakon o zaštiti životinja donesen 2006.

"Na tzv. bikijadama u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori iskorištava se prirodni nagon životinja kako bi ih se navelo da nasrću jedna na drugu i bodu se. Bikovi su okruženi gomilom ljudi koji urlaju, što potiče u njima paniku i strah, a dodatni stres izaziva im napad jednako jake životinje", tvrde iz Prijatelja životinja.

"Često se dogodi da se bikovi ne žele boriti pa ih vlasnici bockaju štapovima kako bi ih razjarili i natjerali na međusobnu borbu, čak im znaju u gubicu utrljati sol. Trebamo li se onda čuditi kada bik, kojega nasilno potiču na agresivno ponašanje, napadne i ljude", dodaju. 

Podsjećaju i kako je prvi Zakon o zaštiti životinja donesen 2006. i njime su zabranjene sve borbe životinja. Nedopustivo je, kažu, što se inspekcije Državnog inspektorata ponašaju kao da bikijade ne postoje, iako se na njima krši niz veterinarskih, sigurnosnih i sanitarnih propisa. 

Predlažu održavanje izložbi bikova

"Organizatori su često upleteni u financijske malverzacije jer se bikijade održavaju radi profita, što bi trebalo biti predmet istrage financijske inspekcije. Životinje ne bi smjele biti ispušni ventil ni sredstvo zarade pod izlikom provođenja tradicije određene interesne skupine u nekoj ruralnoj sredini", navode.

Prijatelji životinja ističu da se tradicijska baština i kulturne vrijednosti Dalmacije i Dalmatinske zagore mogu promovirati primjerenije i predlažu, umjesto borbi, održavanje izložbi bikova.

To bi, kažu, odgovaralo izrazu "natjecanja bikova" jer bi se vrednovao fizički izgled i držanje životinja. I dalje bi se održavala okupljanja i zabava, promovirao bi se uzgoj autohtone pasmine, pobjednici bi dobivali nagrade, a sve bi bilo bez nasilja i opasnosti za životinje i ljude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.