Bijesne Majke Srebrenice iz Potočara istjerale francuskog generala Morillona



BIJESNE pripadnice udruge "Srebreničke majke" nisu danas dozvolile francuskom generalu Philippeu Morillonu da oda počast žrtvama masakra u Srebrenici, već su ga doslovno istjerale iz memorijalnog centra u Potočarima.

General Morillon bivši je zapovjednik UN snaga u BiH, a Srebreničke ga majke drže odgovornim za zločin i tvrde da nije učinio ništa kako bi spriječio ubijanja civila. Predsjednica Udruge "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović nakon odbijanja dozvole generalu Morillonu da posjeti memorijalni centar medijima je objasnila da je general najavio posjetu Potočarima, ali da su mu one odgovorile da je na tom mjestu nepoželjan.

Majke Srebrenice: Morillon je mogao spriječiti zločin, a nije to učinio!

"Znao je Morillon da je ovdje nepoželjan. Nije se smio sastati s nama i došao je ovdje prije nego što je bilo najavljeno. Kad smo ga vidjele u Memorijalnom centru, istjerale smo ga. Ovo je naše hodočašće, a nije mjesto gdje trebaju dolaziti oni koji su odgovorni za genocide. Morillon je jedan od onih koji je mogao spriječiti genocide, a nije to učinio. Smatramo ga odgovornim i zbog toga smo postupile tako prema njemu. Otišao je bez riječi put Bratunca i ne znamo gdje će kasnije biti. Uglavnom, on ne može ovdje dolaziti, kao ni ostali koji su kreirali zločin nad Bošnjacima Srebrenice i Bosne i Hercegovine" kazala je Mehmedović.

Morillon je bio zapovjednik snaga UN-a u BiH u vremenu od 1992. do 1993. godine, u vrijeme kada je Srebrenica bila proglašena područjem pod posebnom zaštitom UN-a. Francuski je general tada bio odgovoran za dostavu pomoći stanovništvu koje je živjelo u srebreničkoj enklavi, u okruženju srpskih snaga, te je prilikom jedne od posjeta Srebrenici obećao da ih "nikada neće napustiti".

No obitelji žrtava smatraju da svoje obećanje nije ispunio, a danas je 74-godišnji general stigao u posjet Srebrenici, namjeravajući izraziti poštovanje prema žrtvama i sućut njihovim obiteljima. Majke Srebrenice svojim su mu postupkom uskraćivanja dobrodošlice jasno dale do znanja da ga smatraju odgovornim jer nije učinio dovoljno da spriječi zločin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.