Berlusconi održava summit G8 u L´Aquili: Prosvjednici neće rušiti već razrušen grad

IDUĆI sastanak grupacije G8, koja se sastoji od Rusije i sedam industrijski najrazvijenijih svjetskih zemalja trebao se održati na otočiću Maddaleni kraj Sicilije, ali Silvio Berlusconi odlučio je premjestiti summit u L'Aquilu, grad koji je najteže pogođen nedavnim potresom u Italiji.

Silvio Berlusconi na sjednici vlade je kazao kako je tih 220 milijuna eura koje bi trebalo uložiti u Maddalenu za organizaciju srpanjskog summita G8 bolje potrošiti u razorenoj L'Aquili, a s njim su se, promjene radi, složili čak i predstavnici oporbe. Ova odluka nije po volji jedino vlastima u Maddaleni, koje su već započele s pripremama za dolazak svjetskih lidera. Berlusconi je najavio kako će službeno obavijestiti čelnike G8 o promijenjenoj lokaciji sastanka, te uskoro očekuje njihov pristanak.

Na sjednici vlade Berlusconi je kazao i kako se ne brine zbog prosvjeda, koji inače prate summite ovog tipa. Upravo to je, naime, bio jedan od razloga zbog kojih je summit izvorno trebao biti održan na relativno nedostupnom otočiću kraj Sardinije, ali Berlusconi je promijenio mišljenje. "Nema smisla da prosvjednici razaraju već razoren grad", u svom je stilu obrazložio talijanski premijer.

Inače, talijanska je vlada već odredila ukupno osam milijuna eura za za obnovu i pomoć regiji Abruzzo. Od toga će 1,5 milijuna eura biti potrošeno za pomoć stradalima, a 6,5 milijuna eura bit će utrošeno za obnovu porušenih građevina.

J.C.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.