Bee Gees protiv Bajsa

"PEDESETPOSTOTNO smanjenje naknade za glazbu je neprihvatljivo za svjetsku zajednicu autora, a također predstavlja kršenje svih međunarodnih odredbi i normi o autorskom pravu", stoji u priopćenju Svjetske konfederacije autorskih društava (CISAC), a potpisuje ga predsjednik te organizacije glazbenik Robin Gibb iz grupe Bee Gees.

Pozvali Vladu da preispita stav

Podsjetimo, hrvatski glazbenici izrazili su svoje nezadovoljstvo odlukom Vlade RH koja je, prihvaćajući prijedlog ministra turizma Damira Bajsa, odnosno "Akcijski plan za spas turizma", prihvatila i prijedlog za smanjivanje naknade ZAMP-u i to za pedeset posto. Kako su ocijenili to nije akcijski plan za spas turizma nego akcijski plan za uništavanje hrvatske glazbe i glazbenika, a nema nikakvu zakonsku osnovu.

S tim stajalište slaže se i CISAC koji podupire HDS u naporima da očuva vrijednost stvaralačkog rada u Hrvatskoj.

"Pozivamo Vladu da preispita Akcijski plan za turizam i zauzme se za prava stvaratelja", stoji u priopćenju u kojem se dodaje kako naknada za upotrebu glazbe, kakvu HDS naplaćuje od korisnika, predstavlja osnovni prihod stvaraocima za njihova djela. Važno je naglasiti kako CISAC okuplja oko 2,5 milijuna autora svih žanrova (glazba, književnost, likovne umjetnosti, audiovizualne umjetnosti) iz 118 zemalja.

M.M.
Fotomontaža: Damjan Tadić (Cropix)/Wikipedia.org

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.