Bazilika rođenja Isusova u Betlehemu ponovno je otvorena

Foto: EPA

BAZILIKA rođenja Isusova u Betlehemu, izgrađena na mjestu gdje se prema kršćanskoj predaji rodio Isus, u utorak je ponovo otvorena, nakon više od dva mjeseca otkako je zatvorena zbog epidemija novog koronavirusa.

Nekolicina svećenika iz raznih kršćanskih konfesija nazočilo je otvaranju bazilike u Betlehemu, na Zapadnoj obali, koja je bila zatvorena od 5. ožujka.

Kada je ušao u baziliku, poglavar Grčke pravoslavne crkve u Betlehemu, biskup Theophylaktos, poljubio je ikonu, dok je drugi svećenik poprskao svetu vodu u špilji crkve u kojoj se, kako vjeruju kršćani, rodio Isus u jaslicama.

Prema priopćenju crkava koje upravljaju bazilikom, u prvoj fazi će biti dozvoljen ulaz u baziliku do 50 ljudi, koji će morati nositi maske za lice i poštovati mjeru fizičke udaljenosti.

Ljubljenje ili diranje kamenja, uključujući i u špilji gdje se Isus navodno rodio, bit će zabranjeno.

Zaraza virusom SARS-CoV-2 izbila je u Betlehemu nakon posjete grčkih turista, no palestinska vlada je brzo reagirala poduzela mjere za sprječavanje širenja bolesti. Na Zapadnoj obali je posljednjih tjedana zabilježen vrlo mali broj oboljelih.

Bazilika je u zajedničkom vlasništvu Grčke pravoslavne patrijaršije u Jeruzalemu, Armenske jeruzalemske patrijaršije i Kustodije Svete Zemlje, a godišnje je posjeti nekoliko stotina tisuća hodočasnika.

U ponedjeljak je palestinski premijer Mohamed Štajeh objavio kraj mjera izolacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.