Bartulica se odlučio skrivati od javnosti, potpuno je jasno zašto

Foto: Duško Jaramaz (Pixsell)/Index

STEPHEN NIKOLA BARTULICA, unatoč otvorenim pitanjima vezano za činjenicu da su njegovi prihodi gotovo u razini troškova kredita, odlučio se skrivati od javnosti. Podsjetimo, u nedjelju smo objavili da Bartulica na dva kredita mjesečno troši 3562 eura, dok prema imovinskoj kartici on i njegova supruga imaju mjesečne prihode gotovo u razini tih kredita pa im gotovo ništa ne ostaje za život. 

>> Bartulica i žena mjesečno zarade 3600 eura, na kredit im ode 3562. Od čega žive?

Kasnije smo otkrili da uz te rate kredita Bartulica ima i dug od 30 tisuća eura koji mora vratiti članu obitelji Gucić. Bartulica se branio kako mu novac za život daje majka koja je morala prodati jednu kuću u Zagrebu, ali nije govorio istinu. Do sada nije izašao pred novinare kako bi objasnio svoju imovinu iako mu to sugeriraju i iz Domovinskog pokreta ali i HDZ-a.

No, krenimo redom. 

Dva tjedna prije objave članka Bartulica nije odgovarao na pozive novinara

U nedjelju smo objavili da Bartulice uz kredit iz 2013. godine, koji je pokrio kupovinu zagrebačkog stana, a koji je prijavljen u imovinskoj kartici, imaju i kredit od prosinca prošle godine kojim su kupili nekretninu za otoku Prvić. 

Dva tjedna prije tog članka pokušali smo stupiti u kontakt s ovim zastupnikom Domovinskog pokreta, no bez uspjeha. Nakon objave tog prvog članka Bartulica i dalje nije odgovarao na pitanja koja su se postavljala u javnosti, već se odlučio na obračun preko društvenih mreža. 

>> Bartulica o otkriću Index Istraga: Rekao sam da ću postati meta

Manje je bitno što su statusi Stephena Bartulice o ovoj temi vrijeđali nas koji smo otkrili cijelu aferu, kao i da se branio da je riječ o hajci, već je puno bitnije da su ti statusi ovog zastupnika sadržavali neistinite teze. 

Laž o tome da je ispunio zakonske obaveze

"Sve zakonske obaveze koje imam kao saborski zastupnik sam ispunio", napisao je Bartulica na društvenim mrežama prije tri dana. Bila je to laž jer Bartulica u imovinsku karticu nije unio kredit te pozajmicu.   

>> Bartulica: Ovako sam dobio veliki kredit. Čestitam Indexu na istraživačkom radu

Naime, ugovor o stambenom kreditu datiran je 19. prosinca 2023. godine za korisnika Stephena Nikolu Bartulicu te je jasno da je riječ o obavezi koja je morala biti prijavljena u imovinskoj kartici za 2023. godinu. Uostalom, banka se upisala na nekretninu kuće u Prviću 21. prosinca 2023. godine, a kao dokaz je priložila Ugovor o kreditu u iznosu od 270 tisuća eura. 

Povjerenstvo odmah otvorilo postupak protiv Bartulice

U ugovoru o stambenom kreditu stoji da će 270 tisuća eura biti isplaćeno 8. siječnja 2024. godine, kao i da je prva rata kredita 1. ožujka ove godine. Isplata kredita i prva rata ne smatraju se začetkom poslovnog odnosa Bartulice i banke, već datum potpisa ugovora koji je bio u prosincu 2023. godine, pa je prema tome zastupnik Domovinskog pokreta bio dužan prijaviti tu financijsku obavezu.

Isto tako, ugovor o zajmu potpisan je u listopadu 2023. godine na iznos od 30 tisuća eura i vidljiv je kao hipoteka na zemljištu u Dugom Selu koje posjeduje Bartulica. Hipoteka je vidljiva od 9. listopada 2023. godine. Ta financijska obaveza morala je biti unesena u imovinsku karticu za 2023. godinu, što također Bartulica nije učinio.  

Odmah nakon što smo objavili članak, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Bartulice. 

Nekoliko činjenica koje su se pokazale lažnima

"Svaki obveznik koji ima obvezu nastalu do 31. prosinca 2023. bio je dužan istu prijaviti u imovinskoj kartici za 2023. te će stoga Povjerenstvo ispitati navode iznesene u Vašem članku i otvoriti predmet protiv obveznika Stephena Nikole Bartulice", stajalo je u odgovoru Povjerenstva.   

Nakon toga Bartulica se ponovno oglasio preko društvenih mreža. Svoj status naslovio je "Nekoliko činjenica uz kampanju blaćenja radikalne ljevice i njihovih saveznika". No ispostavilo se da su "činjenice" zapravo bile laži, koje su ubrzo opovrgnute. 

Bartulica je tvrdio da je postao vlasnik kuće na Prviću u siječnju ove godine kao i da ima zakonsku obavezu staviti je u imovinsku karticu do kraja 2024. godine. Tu je bio u pravu jer, iako je kupoprodajni ugovor potpisan u prosincu prošle godine, Bartulica se upisao na tu nekretninu početkom 2024. godine. Rekao je tada da je podigao velik kredit u banci jer je imao sudužnika. 

>> Evo tko je Bartulici sudužnik, a tko mu je posudio novac. On skriva od čega živi

Index Istrage nakon toga su otkrile javnosti da je Bartulici sudužnik kredita Petar Balta, jedan od utemeljitelja nakladničke kuće Verbum iz Splita i direktor Centra za cjeloviti razvoj, koji stoji iza vjerskog portala Bitno.net. 

Sudužništvo povećava iznos kredita, no tko ga plaća? 

Činjenica jest da sudužništvo povećava kreditnu sposobnost dužnika na način da se može ostvariti pravo na veći iznos kredita, no to ne rješava pitanja povrata kredita. Naime, i dalje je bilo očito da su troškovi financijskih obaveza zastupnika Bartulice veći od njegovih prihoda. 

Isto tako upozorili smo tada i na pozajmicu koju mu je dao Vjekoslav Gucić. Vjekoslav Gucić član je dobro poznate obitelji Gucić koja je 90-ih, u vrijeme privatizacije, imala dvadesetak poduzeća s oko šest tisuća zaposlenih. Tu pozajmicu Bartulica je skrivao od javnosti, iako ju je morao prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. 

Umjesto da odgovara na pitanja javnosti o nesrazmjeru svoje imovine, Bartulica je nastavio s lažima tvrdeći da je u cijeloj priči on žrtva. Bartulica je tako na društvenim mrežama napisao kako je izložen "medijskom zlostavljanju". Požalio se na ponašanje Faktografovog novinara Andreja Dimitrijevića koji ga je slikao u luksuznom Audiju.  

>> Novinar slikao Bartulicu u neprijavljenom autu. Bartulica: Zlostavljaju mi obitelj

Naime, radi se o luksuznom Audiju Q5 40TDI Quattro S line, koji košta oko 80.000 eura. Tog auta nema u imovinskoj kartici, a kako tvrde Bartulica i DP, riječ je o unajmljenom autu rent-a-cara. No, auto, namijenjen kampanji, koristio je u privatne svrhe. Ni njegova stranka, a ni on, nisu prikazali račun za taj automobil. 

Kaže da ga financira majka 

Široj javnosti je od početka bilo jasno da nešto u cijeloj priči oko Bartulice ne štima, a na tu činjenicu više nisu mogli šutjeti ni iz Domovinskog pokreta. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na press-konferenciji komentirao je otkriće Index Istraga o imovinskoj kartici Stjepana Bartulice na način da je rekao kako "marifetluke neće trpjeti". Pozvao je Bartulicu da javnosti objasni svoju imovinu. 

>> Bartulica (54): Financira me majka, to je normalno među Hrvatima

Iako se tada očekivalo kako će Bartulica izaći pred novinare, to se nije dogodilo. Bartulica se oglasio preko odvjetnice. Tvrdi da nije morao ništa prijaviti u imovinsku karticu, da živi od toga što mu je darovala majka i da su Bartulice "brojna, poštena i radišna obitelj". 

"Majka zastupnika Bartulice prodala je krajem 2023. g. nekretninu u elitnom zagrebačkom naselju Gračani, te je dobivenim sredstvima odlučila pružiti financijsku podršku sinu Stephenu Bartulici koji je stoga i mogao ući u investiciju kupnje nekretnine na otoku Prviću", stajalo je u tom pismu. 

Zašto je datum prodaje kuće u Zagrebu bio bitan

No, kako smo prvi otkrili, to je bila laž. Naime, majka zastupnika Bartulice nije prodala kuću krajem 2023. godine već ju je prodala tek u ožujku ove godine, kada je i isplaćena kupoprodajna cijena.Više od tri mjeseca nakon što je zastupnik kupio kuću na otoku Prviću.

Teško da su se Bartulica i njegova odvjetnica zbunili oko datuma, jer je po njima datum bio bitan. Naime, tim datumom, koji se pokazao lažan, htjeli su dokazati da je tek nakon prodaje tog majčinog stana zastupnik Bartulica mogao ući u investiciju kupnje nekretnine na otoku Prvić.  

>> Otkrivamo: Bartulica je lagao o prodaji majčine kuće

Iz pisma odvjetnice dobili smo i potvrdu kako kuća na otoku Prvić treba i obnovu, no Bartulica nije objasnio kako će to financirati s obzirom na to da ima dva kredita koji premašuju njegove prihode, pozajmicu koju mora vratiti, a za troškove života novac mu daje majka. Nakon što su opet razotkrivene laži, postalo je jasno da Bartulicu više ne brane ni njegovi kolege iz stranke, a ni koalicijski partner iz HDZ-a. 

"Očekujem da izađe pred javnost i objasni svoje stavove. Kolege iz stranke su s njim obavili razgovore. Greška je moguća svakome, ali ako do nje dođe, očekujemo da se objasni o čemu se radi", riječi su šefa stranke Domovinski pokret o Bartulici.  

Bartulica se opet sinoć obratio preko društvenih mreža sugerirajući da je žrtva i da ga napadaju. Ni jednom riječju nije objasnio sve laži oko kupovine nekretnine na Prviću.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.