Barack Obama najavio oštrije mjere u borbi protiv narkomanije



AMERIČKI predsjednik Barack Obama najavio je danas novu strategiju za smanjenje ovisnosti o narkoticima, koja će biti utemeljena na prevenciji i aktivnostima za smanjenje dostupnosti droge na tržištu.

Kako prenosi agencija AFP, strategija si je postavila vrlo ambiciozan cilj da do 2015. godine smanji upotrebu droge među mladima i kroničnim ovisnicima za 15 posto te da za isti postotak smanji i broj smrtnih slučajeva uzrokovanih drogom. Za idućih 10 posto trebalo bi smanjiti i zloupotrebu droge među tinejdžerima, ali i broj slučajeva vožnje pod utjecajem droge. Posebno će biti tretiran problem korištenja droge koja se može dobiti preko liječničkog recepta, koja je posljednjih godina jako raširena u SAD-u.

Obama tvrdi kako će nova strategija omogućiti efikasniji pristup problemu narkomanije, koji je jedan od najozbiljnijih socijalnih problema u SAD-u. Poticanjem snažnije prevencije unutar zajednica, jačanjem zakonskih okvira za kažnjavanje djela zlouporabe droga, poboljšanjem kvalitete liječenja ovisnika, ali i zajedničkim radom s globalnim partnerima u suzbijanju svjetske trgovine opijatima smanjit će se korištenje droge, ali i šteta koju ovisnost nanosi društvu, uvjerava Obama. To će, kako kaže, "Ameriku učiniti snažnijom, a njezine ljude zdravijima i sigurnijima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.