Zagreb oblijepljen Bandićevim plakatima, on tvrdi da ne zna koliko je potrošio jer nema račune

Foto: FaH

KANDIDATIMA za zagrebačkog gradonačelnika je krajnji iznos koji smiju potrošiti u kampanji pred lokalne izbore milijun kuna. Za druge, manje gradove, taj iznos je manji.

Svi kandidati na lokalnim izborima morali su prijaviti preliminarna financijska izvješća u kojima su troškovi kampanje za razdoblje od 8. do 13. svibnja. Iako se dio računa za troškove u kampanji još očekuju, pa se krajnji troškovi ne znaju, zakonska obaveza predaje prijevremenih izvješća je uvedena zbog negativnih iskustava s financiranjem kampanja.

Bandić poderao 12 pari cipela

Milan Bandić rekao je kako neće probiti iznos od milijun kuna i da će ostati u zadanim okvirima. Prema njegovom financijskom izvješću, do sada nije potrošio niti kune na promidžbu, niti je dobio donacije.

U Bandićevoj stranci predaju privremenih izvješća smatraju besmislenim jer se odnose na razdoblje od 8. do 13. svibnja te da, iako troškovi postoje, računi još uvijek nisu stigli pa će troškovi biti vidljivi naknadno.

"Znate koliko sam ja poderao cipela u rubnom dijelu grada? 12 cipela. I to je trošak. 12 pari cipela", rekao je Bandić za HRT na pitanje o troškovima kampanje. Naravno, cijeli grad Zagreb oblijepljen je Bandićevim jumbo plakatima, čije postavljanje sigurno nije bilo besplatno.

Bandićevi protukandidati prijavili su svoje troškove

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Marko Sladoljev u kampanji raspolaže s 201 tisućom kuna. 200 tisuća kuna dolazi od Mosta, a on sam je na to dodao još jednu tisuću.

Anka Mrak Taritaš, Bandićeva protukandidatkinja, od studenog do sada, potrošila je u izbornoj promidžbi 266 tisuća kuna. Istovremeno joj je donirana 191 tisuća kuna. Donirali su mnogi, među kojima i njezin suprug i sin, svaki po deset tisuća kuna.

Ivan Lovrinović požalio se da je od građana dobio malo novca. "Mogu reći da ćemo mi ukupno po sadašnjim procjenama potrošiti negdje oko 150 tisuća kuna, vodimo računa o svakoj kuni, a najveći financijer je stranka Promijenimo Hrvatsku", rekao je Lovrinović.

Drago Prgomet sakupio je 75.600 kuna od donacija, a HDZ je u njegovu promidžbu uložio 218 tisuća kuna. Najveća stavka je "neadresirana pošta" za koju je izdvojeno 58 tisuća kuna. "Ono što znamo je da ćemo dobar dio naših novaca koji skupimo kroz donacije vratiti kroz donacije. Odabrali smo već nekoliko domova za nezbrinutu djecu", rekao je Prgomet.

Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Bruna Esih kroz donacije je skupila 210 tisuća kuna, a od toga je potrošila 155 tisuća. Najveći trošak bili su plakati.

Kerum prijavio nula kuna jer mu je račun blokiran

Željko Kerum, poput Bandića, nije potrošio niti jednu kunu. Njegov stožer to objašnjava činjenicom da mu je račun blokiran.

U Dubrovniku je kampanja nešto skuplja. "Troši se na letke, plakate, jumbo plakate, imali smo vodu koju dijelimo s natpisom "Nemam gazdu", to je stajalo nekih 150 tisuća kuna", rekao je Nikola Grmoja, Mostov kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana.

Ivan Vilibor Sinčić je jedini od kandidata za gradonačelnika Karlovca koji je zakasnio s prijavom financijskog izvješća Gradskom izbornom povjerenstvu. Njegovi dosadašnji troškovi su 52 tisuće kuna, a donirano mu je 500 kuna.

SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Aida Batarelo od sredine prošlog mjeseca u kampanji je potrošila gotovo 82 tisuće kuna.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u mjesec dana kampanje potrošio je više od 106 tisuća kuna. "Svjestan sam da me čeka drugi krug što će povećati dio troškova za kampanju, a najviše novaca odlazi na medijsko oglašavanje", rekao je Obersnel.

Za "nepoznate" donatore novčana kazna

Neka izvješća nisu bila u potpunosti u redu, a takve greške se plaćaju. Bruna Esih će 12 tisuća kuna morati uplatiti u proračun jer umjesto imena donatora na nekoliko mjesta u financijskom izvješću stoji "bez podataka" i "nepoznata uplata", što je zabranjeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.