Bajić u problemima, Mossberg izvukao Wesselsa: Nismo pregovarali s Brodosplitom!

KAKO VRIJEME leti. Prošlo je već tri i po godine otkako je Mladen Bajić zatražio istragu u aferi Wessels, a kraj se ne nazire. Problem je i što se protokom vremena Bajićeve inkriminacije tope poput sladoleda u Sahari. Danas ga je ukopao Lars Mossberg, vlasnik brodarske kuće Marinvest, jedini koji se danas pojavio na splitskom sudu od četvorice pozvanih svjedoka, na čijem ispitivanju inzistira Državno odvjetništvo.

Uporni na vlastitu štetu?

Možda bi za njihovo dobro bilo dobro da nisu toliko ustrajni. Mossberg je danas, naime, izvukao svog kolegu Reinharda Wesselsa, naručitelja gradnje četiri tankera. Državno odvjetništvo ušlo je u istragu pod tezom da je Mossberg nudio splitskom škveru povoljniji posao, ali su ga ovi odbili i krenuli u aranžman s Wesselsom, dobivši pri tom stanovitu nagradu, koja je i predmet postupka.

Kako ih je danas demantirao Mossberg. Sucu Nevenu Cambiju rekao je da su Brodosplitu samo poslali upit o mogućnosti nastavka suradnje, a i on je poslan četiri dana nakon što je 15. srpnja 2005. godine zaključen posao s Wesselsom. "Nismo ušli u pregovore", bio je izričit Mossberg na ispitivanju kod suca Cambija.

Wessels se nije pojavio. Nisu došli ni Emanuele Lauro, vlasnik kompanije Scorpio, a ni njegov broker Mario Taragoni. On se ispričao poslovnim obvezama. Na splitski sud stiglo je i "nešto" na njemačkom, vjerojatno Wesselsovo obrazloženje nedolaska. Zadnji put se opravdao hospitalizacijom u Indiji zbog želučanih problema.

Što sad?

Što sad? Državno odvjetništvo i dalje inzistira na ispitivanju ove trojice, a za to će trebati pričekati najmanje još pola godine koliko treba da se pozivi upute diplomatskom poštom. Prije toga će sudac Cambi izraziti neslaganje pa će nešto vremena otići i na odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu, koje će ocijeniti da bi ih ipak trebalo saslušati... Kraja nema, Bajić i dalje kupuje vrijeme, no istraga najveće korupcijske afere u Hrvatskoj nije ništa bliža svom kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.