Australski nadbiskup ipak oslobođen optužbe da je štitio svećenika pedofila

Foto: Epa

BIVŠI australski katolički nadbiskup Philip Wilson (68) oslobođen je optužbi za prikrivanje seksualnog zlostavljanja djece koje je počinio svećenik James Fletcher 70-ih godina prošlog stoljeća, javlja CNN.

Naime, sud Novog Južnog Walesa prihvatio je žalbu bivšeg nadbiskupa i odbacio optužbu za prikrivanje seksualnog zlostavljanja. Sud smatra kako ne postoji opravdana sumnja da je Philip Wilson počinio takvo kazneno djelo.

Svećenik pedofil

Podsjetimo, australski je sud u svibnju ove godine nadbiskupa proglasio krivim zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece koje je počinio svećenik James Fletcher jer je navodno znao za te zločine 1976. godine kada je bio pomoćni župnik u državi Novi Južni Wales.

Odvjetnici nadbiskupa tvrdili su da Wilson nije bio upoznat s time da je Fletcher zlostavljao dječake.

Fletcher je 2004. proglašen krivim za seksualno zlostavljanje u osam slučajeva, osuđen je na 10 godina zatvorske kazne te je 2006. umro u zatvoru.

Prema australskim medijima koji su u to vrijeme detaljno izvještavali o cijelom slučaju, nadbiskup Philip Wilson bio je najviše rangirani pripadnik Katoličke crkve u svijetu koji je osuđen zbog ove optužbe.

Osuđen na kućni pritvor

Philip Wilson napustio je nakon presude sve svoje dužnosti, a sud ga je, umjesto zatvorske kazne, osudio na kućni pritvor.

No, bivši nadbiskup i njegov odvjetnik uporno su se žalili sudu na takvu presudu te je Philip Wilson naposljetku oslobođen optužbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.