Australska voditeljica uhićena u Kini prije šest mjeseci, Kinezi to tek sad otkrili

Screenshot: YouTube

CHENG LEI, australska TV voditeljica kineskog podrijetla, uhićena je i optužena za odavanje državnih tajni u inozemstvu, objavile su australske vlasti šest mjeseci nakon što je Lei pritvorena.

Ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla je da su je Kinezi 5. veljače izvijestili o uhićenju Lei, koja je bez ikakvog objašnjenja zatočena od kolovoza.

Pritvaranje voditeljice koja je vodila razgovore s čelnicima tvrtki iz cijelog svijeta za državnu televiziju CGTN, dogodilo se u vrijeme sve većih bilateralnih napetosti između Pekinga i Canberre.

Australci su prozvali Kineze zbog korone

Diplomatski odnosi su se jako pogoršali početkom prošle godine nakon što je Australija pokrenula međunarodnu istragu o porijeklu koronavirusa, otkrivenog u kineskom gradu Wuhanu. Australci su također kritizirali Kineze zbog njihovog sve većeg utjecaja u azijsko-pacifičkom području i navodnog miješanja u australske poslove.

Kina je poduzela niz gospodarskih mjera odmazde prema više od deset australskih proizvoda, posebice ječmu, govedinu, vinu i ugljenu. 

Ministrica Payne rekla je da su australski diplomati posjetili Lei šest puta otkad je uhićena.

"Australska vlada redovno na najvišoj razini obznanjuje svoju duboku zabrinutost zbog zatočenja Cheng Lei", naglasila je Payne.

Lei je druga zatočena istaknuta australska državljanka nakon uhićenja pisca Yanga Hengjuna u siječnju 2019., osumnjičenog za špijunažu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.