Australija zabranjuje logotipe proizvođača na pakiranjima cigareta



AUSTRALIJA je najavila donošenje zakona kojim će zabraniti tiskanje logotipa proizvođača na pakiranjima cigareta, umjesto kojih će biti otisnuto upozorenje o štetnosti pušenja praćeno fotografijama zdravstvenih tegoba uzrokovanih cigaretnim dimom.

Kako prenosi britanski BBC, novi će pravilnik o pakiranjima duhanskih proizvoda stupiti na snagu u lipnju 2012. godine, nakon čega će s pakiranja cigareta biti skinute sve prepoznatljive boje, oznake, simboli i natpisi karakteristični za određene proizvođače, a kutije cigareta imat će identične i standardizirane oblike, boje i oznake. Jedino što će se na pakiranjima mijenjati su fotografije koje prikazuju posljedice konzumiranja duhana.

Uz to, već od sutra ista zemlja uvodi 25 posto veći porez na duhanske proizvode, što znači da će svaki australski pušač ionako skupe cigarete od petka u jedan sat nakon ponoći plaćati 2,16 australskih dolara više nego do sada.

"Cigarete nisu cool! Cigarete ubijaju!"

Australske su se vlasti prilikom najave novoga pravilnika o uklanjanju logotipa s pakiranja cigareta pozvale na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o mjerama za smanjenje štetnih posljedica pušenja, čime će ova pacifička zemlja biti prva u svijetu koja je ovakve mjere prihvatila.

Prema procjenama australskih zdravstvenih tijela, pušenje svake godine direktno ubije oko 15.000 Australaca, a cigarete su već godinama okrivljene kao prvi i najčešći uzrok smrti stanovnika te zemlje. Australski premijer Kevin Rudd javno je objavio kako se njegova vlada nema namjeru ispričavati zbog ovako stroge odluke. "Cigarete nisu cool, cigarete ubijaju. Ovo će biti najstroži režim za pakiranja cigareta u svijetu", potvrdio je premijer.

No australski su proizvođači cigareta već najavili da se neće predati tako lako te da će krenuti u bitku protiv novoga zakona, koji će značajno ugroziti njihovo poslovanje i borbu za konzumente.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.