Australci traže od Googlea da odvoji pretraživanje interneta i oglašavanje

Ilustracija: 123rf

MEDIJSKA grupa News Corp zatražila je podjelu Googleova poslovanja u Australiji na pretraživanje interneta i oglašavanje, upozoravajući da dominantna pozicija tvrtke šteti potrošačima, oglašivačima i izdavačima.

"Google uživa ogromnu moć na tržištu usluga pretraživanja interneta i tehnologije oglašavanja", požalila se australska podružnica News Corpa u pismu regulatorima.

Otišli su i korak dalje, optužujući Google da "zloupotrebljava dominantnu poziciju na štetu potrošača, oglašivača i izdavača".

Ovog se tjedna i američka kandidatkinja za predsjedničku dužnost i bivša čelnica agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Elizabeth Warren pridružila kritičarima koji upozoravaju na preveliku moć u društvu tvrtki poput Amazona, Googlea i Facebooka.

U News Corpu se slažu s Warren da Googleovo poslovanje treba podijeliti ili bar razdvojiti pretraživanje od oglašavanja.

"News Corp Australia priznaje da je prodaja dijela poslovanja jako ozbiljan korak... ali je u slučaju Googlea nužna zbog moći bez presedana koju trenutno imaju u odnosu prema medijskim tvrtkama i oglašivačima", ističe se u priopćenju.

Smatra se da australski regulatori neće uvažiti njihovu preporuku o podjeli, ali ona signalizira zaoštravanje globalne bitke između vlasnika News Corpa Ruperta Murdocha i Googlea i Facebooka.

Medijske kuće optužuju tehnološke divove da izvlače ogromnu dobit iz sadržaja čije je stvaranje skupo

Medijske kuće optužuju tehnološke divove da izvlače ogromnu dobit iz sadržaja čije je stvaranje skupo, ne sudjelujući u troškovima njegove proizvodnje i otimajući ujedno medijima prihode od oglašavanja.

Australska komisija za tržišno natjecanje i potrošače spada među nekoliko regulatora u svijetu koji su odlučili istražiti utjecaj digitalnih platformi na natjecanje u medijima i na tržištima oglašavanja.

Medijske kuće u Australiji proteklih godina bilježe pad prihoda i smanjuju broj zaposlenih dok digitalni divovi Google i Facebook dominiraju u sektoru digitalne ekonomije.

Pad prihoda potaknuo je niz spajanja u medijskom sektoru, čime je broj većih medijskih kuća sveden na samo tri ii četiri.

Novine u Australiji nekoć su bile važan izvor informacija za zajednicu, da bi u međuvremenu svele broj novinara na minimum, a mnoge su i stavile ključ u bravu.

News Corp dominantan je igrač u tom sektoru, vlasnik je niza listova, televizijskih kanala i jedine velike kablovske televizije u Australiji.

Murdochov ogroman politički utjecaj često su kritizirali bivši premijeri na obje strane političkog spektra. Općenito se smatra da usmjerava ton rasprave u javnosti udesno.

News Corp Australia podružnica je News Corpa, vlasnika 21st Century Foxa, Wall Street Journala, Fox Newsa i niza novina i televizijskih platformi u Velikoj Britaniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.