Astronom amater snimio spektakularni sudar asteroida s Jupiterom

ASTRONOM amater Antony Wesley uspio je iz svoje promatračnice u središnjoj Australiji po prvi put snimiti udar jednog svemirskog tijela u Jupiterovu atmosferu, a snimka je objavljena i na YouTubeu.

Kako prenosi britanski Telegraph, Wesley je prošloga petka prvi zamijetio udar nepoznatog svemirskog objekta u Jupiterove oblake, nakon čega je o događaju obavijestio i ostale astronome amatere u svijetu. Astronom Christopher Go s Filipina također je zamijetio sudar u obliku jake svjetlosti i snimio ga te su obje snimke objavljene na netu. Vatrena lopta nastala nakon sudara bila je vidljiva oko dvije sekunde i bila je vrlo intenzivna, posvjedočio je Wesley.

Astronomi NASA-e pažljivo promatraju Jupiter, no tvrde da ovaj sudar, za koji vjeruju da ga je izazvao komet ili asteroid, na njegovoj površini nije ostavio značajniji ožiljak. Sličan se sudar dogodio i 1994. godine, kada su u Jupiterov oblak uletjeli ostaci kometa Shoemaker-Levy 9.

Stručnjaci vjeruju kako Jupiter igra vrlo važnu ulogu u razvoju i opstanku života na našoj Zemlji jer, kako tvrde, služi kao neka vrsta "svemirskog usisivača" koji na sebe privlači svemirski otpad iz ostatka Sunčevog sustava i tako sprečava da ti ostaci stignu do našeg planeta. Jednako tako, amaterske snimke poput ovih koje su načinili Wesley i Go, znanstvenicima pružaju dragocjene podatke o stvarnoj količini asteroida koji putuju vanjskim dijelom Sunčevog sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.