Apple, Microsoft ili Amazon. Tko je najvrjedniji na svijetu?

Ilustracija: 123rf

U USKOJ utrci za najvrjedniju tvrtku svijeta nalaze se tri korporacije, nakon što se tehnološkim divovima Appleu i Microsoftu priključio Amazon, tvrtka za internetsku prodaju.

Na kraju burzovnog trgovanja krajem prošlog tjedna prvi je bio Microsoft s vrijednosti od 860 milijardi dolara. No početkom ovog tjedna, u ponedjeljak, vodstvo je preuzeo Amazon koji je narastao na 866 milijardi. Krajem trgovinskog dana vodstvo je pak pripalo Appleu, čija je ukupna vrijednost dionica dosegnula 877 milijardi dolara.

Uspjeh Microsofta nakon izbora novog vodstva kompanije

Microsoft je prošli petak preuzeo vodstvo najvrjednijih kompanija, mjesto na kojem nije bio od 2002. godine. Također, njegova dionica je najviše vrijedila u tehnološkom sektoru, što nije zabilježeno od 2010. godine. 

Vrijednost Microsofta se više nego utrostručila, od kad je u veljači 2014. vodstvo kompanije preuzeo Satya Nadella. On je ubrzao tranziciju korporacije prema uslugama baziranima na oblaku (cloud-based services). 

Apple i Amazon već vrijedili bilijun dolara ove godine, no cijena im je pala

Apple je postao u kolovozu ove godine prva kompanija u svijetu koja je premašila vrijednost od jednog bilijuna dolara. No problemi s iPhoneom, kao i najava da više neće objavljivati koliko ih je prodano, snizili su cijenu dionice. Investitori su naime spomenutu najavu doživjeli kao znak da tvrtka očekuje značajan pad u prodaji svog glavnog proizvoda.

Amazonu se također dogodila slična rasprodaja dionica, koja im je snizila cijenu. Podsjetimo, Amazon je samo mjesec dana nakon Applea, u rujnu ove godine, postao druga kompanija na svijetu kojoj je cijena dosegnula jedan bilijun dolara. 

No investitori su očekivali bolju prognozu prihoda od strane Amazona, u vezi predblagdanske prodaje. Analitičari Wall Streeta očekivali su 3,9 milijardi dolara poslovnih prihoda u četvrtom tromjesečju ove godine, dok ih je Amazon snizio, procijenivši da će oni iznositi između 2,1 i 3,6 milijardi dolara.

Posljedice trgovinskog rata

Cijena obaju spomenutih kompanija bila je pogođena kinesko-američkim trgovinskim ratom. Svaka nova najava carina od strane američke administracije rušila je tijekom godine cijenu dionica Amazona, jer je s carinama - rasla i cijena proizvoda u ponudi tvrtke. 

Američki predsjednik Donald Trump do nedavno je prijetio da će uvesti carine i na mobitele i laptope koji se proizvode u Kini, gdje Apple ima tvornice. 

Cijena dionice obaju tvrtki se počela oporavljati ovaj tjedan, nakon što su američki i kineski predsjednik najavili da neće eskalirati situaciju i uvoditi dodatne carine. Amazonu je u ponedjeljak porasla cijena za 4,9 posto, a Appleu za 3,5.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.