Anketa: Većina republikanaca za predsjednika SAD-a želi "kauboja" Ricka Perryja!



RICK PERRY u anketama je povećao svoju prednost pred ostalim pretendentima na mjesto republikanskog predsjedničkog kandidata. U nacionalnoj anketi provedenoj za CNN, Perry sada ima podršku čak 26 posto republikanskog biračkog tijela!

Isto istraživanje zadnji put je provedeno prije 13. kolovoza, kada je Perry potvrdio da se uključuje u utrku. Kontroverzni guverner Teksasa tada je imao podršku 15 posto republikanskih birača.

Na drugom mjestu je Mitt Romney, kojeg podržava 14 posto birača. Romney je u CNN-ovoj anketi pao za tri posto. Slijedi Sarah Palin, koja još nije službeno objavila uključuje li se u utrku, a koju podržava 10 posto republikanskog biračkog tijela. I njena podrška je u padu; Palin je u prošloj CNN-ovoj anketi imala podršku 12 posto republikanaca.

Bachmann najviše izgubila Perryjevom kandidaturom

Na četvrtom mjestu je Michele Bachmann, koju podržava 9 posto birača. Bachmann je pala za tri posto, ali očito je da je Perryjeva kandidatura upravo njoj najviše naštetila. Prije nego je u utrku ušao guverner Teksasa, Bachmann je slovila kao jedini ozbiljni protukandidat umjerenom Romneyju. No, čini se da je Perry na svoju stranu pridobio republikansku desnicu i članove Tea Partyja, čijoj se podršci Bachmann nadala.

Zanimljivo je spomenuti da je provedena i paralelna anketa, u kojoj biračima nisu ponuđene opcije glasanja za Palin i Rudyja Giulianija, koji se također nije službeno kazao hoće li se kandidirati za predsjednika. U tom slučaju Perryjeva podrška skače na vrtoglavih 32 posto, dok Romney dobiva 18 posto republikanskih glasova.

"Je li Perry glup?"

Liberalni mediji Perryja su zadnjih dana često napadali zbog izjava da ne vjeruje u evoluciju i globalno zatopljenje, kao i optužbe da bi guvernera Federalnih rezervi Bena Bernakeja tretirao kao veleizdajnika ukoliko prije izbora Fed bude štampao dodatni novac. U pitanje su se dovodili i njegovi intelektualni kapaciteti, a popularni portal Politico čak se i otvoreno upitao - "je li Perry glup?" No, čini se da to nije ni najmanje naštetilo kandidaturi teksaškog guvernera.

Perryju očito ne škode čak ni usporedbe s Georgeom W. Bushom, jednog od najnepopularnijih predsjednika u povijesti SAD-a. No, i dalje na svoju stranu nije uspio pridobiti tzv. "republikansku elitu", ključne ljude Republikanske stranke, koji su skeptični prema njegovoj sposobnosti da na izborima doista izbaci Baracka Obamu iz Bijele kuće. Većina utjecajnih republikanaca kao najvjerojatnijeg kandidata zbog toga i dalje vidi Mitta Romneyja, ali na kraju će ipak odlučiti birači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.