Američki misionari optuženi za otmicu djece na Haitiju



DESET američkih misionara, koji su prošloga tjedna pritvoreni na Haitiju pod sumnjom da su ilegalno iz zemlje pokušali prokrijumčariti grupu od 33 djece, danas su i službeno optuženi za otmicu djece i kriminalno udruživanje radi izvršenja toga djela, objavio je večeras CNN.

Američki državljani dovedeni su danas pred sud u Port-au-Princeu kako bi im se priopćila odluka o podizanju optužnice, nakon čega su vraćeni u pritvor. Oni su uhićeni pri pokušaju da grupu djece bez propisane dokumentacije ilegalno prevezu preko granice sa Dominikanskom Republikom.

Oni su pred sudom ponovili svoje ranije izjave kako su samo pokušavali pomoći djeci koja su u nedavnom katastrofalnom potresu ostala siročad, rekavši kako su ih namjeravali za početak smjestiti u hotel u Dominikanskoj Republici dok ne dovrše izgradnju sirotišta u koje bi potom djeca bila smještena.

Neki od Amerikanaca izjavili su kako su vjerovali da pomažu djeci bez roditelja, no njihovi službeni prevoditelji koji su im na Haitiju pomagali u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom, novinarima CNN-a su kasnije izjavili kako su bili prisutni kada su siromašni roditelji svojevoljno predavali djecu američkim misionarima, a ovi su im obećavali da će djeca imati bolji život i da neće živjeti u siromaštvu i gladi.

CNN podsjeća i kako niti jedno dijete ne može biti odvedeno sa Haitija bez znanja i odobrenja haićanske vlade, a grupa misionara,, navodi se, dobro je znala da niti jedno dijete nije imalo propisanu putovnicu.

Glasnogovornik State Departmenta P.J. Crowley novinarima je izjavio kako je diplomatsko osoblje američkog konzulata u stalnom kontaktu sa uhićenim misionarima, ali i sa haićanskim vlastima, s kojima pokušavaju rasvijetliti pojedinosti događaja i otkriti sve činjenice vezane uz ovaj slučaj.

Haićanska vlada također istražuje slučaj i razgovara sa djecom prije nego ih vrati njihovim obiteljima, a premijer Haitija Jean-Max Bellerive novinarima je izjavio kako su saznali da djeca nisu svojom voljom otišla sa misionarima, te da je veći dio djece tražio da se vrate roditeljima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.