Američke vlasti izgubile 1,500 djece migranata

Foto: Getty Images

POSLJEDNJIH dana američku administraciju Donalda Trumpa trese novi skandal: otkriće da su državne službe praktički izgubile 1500 djece migranata koje su dale na skrb udomiteljima.

Radi se o vrlo zamršenom problemu koji je izazvao zgražanje javnosti i brojnih političara i aktivista, ali i doveo do namjernih ili nenamjernih dezinformacija, kako od strane tviteraša koji krive Trumpovu antiimigracijsku politiku, tako i od strane samog Trumpa, koji svaljuje krivnju na demokrate. 

No krenimo od početka. Naime, sve je počelo kad je dužnosnik američkog ministarstva zdravlja i ljudskih službi (HHS), Steven Wagner, na saslušanju pred Senatom priznao da je njihov ured za preseljenje izbjeglica (ORR) izgubio najmanje 1475 djece koju je dao udomiteljima na skrb. Do ovog broja su došli, javlja Associated Press, kada su nazvali udomitelje 7635 djece i otkrili da ih 6075 još živi sa sponzorima, a da ih je 28 pobjeglo, 5 deportirano, a 52 sad živi negdje drugdje. Za ostale nisu dobili nikakav odgovor i ne znaju gdje su. 

Djeca koja su ušla u zemlju sama dodjeljuju se udomiteljima  

Dužnosnici ministarstva, međutim, tvrde da nemaju pravnu obvezu pronaći tu djecu nakon što više nisu u njihovoj skrbi, a neki aktivisti, novinari i odvjetnici koji se bave migrantskom problematikom upozoravaju da udomitelji, koji su često članovi obitelji i rodbina, često namjerno ne odgovaraju na upite HHS-a jer se boje deportacije, bilo za sebe ili za djecu koja su u zemlju ušla ilegalno. 

Radi se, naime, o djeci koja prelaze američku granicu sama, uglavnom nakon što ih do te točke dovedu krijumčari ljudi, nakon čega ih američke vlasti uhite i predaju u nadležnost OHR-u, koji im pronalazi i dodjeljuje udomitelje. Otad je, tvrdi Wagner, dijete odgovornost udomitelja, ne države.

 

"Gdje su ta djeca?"

Demokratski senatori, međutim, nisu dobro reagirali na ovakvo objašnjenje. "Vi ste najgori staratelji na svijetu. Ne znate ni gdje su (djeca). I mi podbacujemo. Mislim da u to nema nikakve sumnje. A kada mi podbacujemo po pitanju djece, to me ljuti. Gdje su ta djeca? Zašto ne znamo gdje su i kako to da nakon više mjeseci istrage od strane ovog odbora nemamo ništa bolje odgovore. Zašto, gospodine Wagner?" pitala se demokratska senatorica Heidi Heitkamp. 

Ljutnja zbog ove apsurdne i prilično zabrinjavajuće situacije prelila se, naravno, i na društvene mreže, a ljutnju je dodatno potaknula vijest da su imigracijske službe počele izvršavati nove Trumpove uredbe o procesuiranju svih migranata koji ilegalno uđu na američko tlo, uključujući roditelje s djecom. U tom slučaju, djecu se prisilno razdvaja od roditelja koje se šalje u zatvor, dok djeca završavaju na skrbi države, a zatim udomitelja. 

U članku iz travnja New York Times tako izvještava da je 700 djece, od čega više od 100 mlađih od četiri godine, oduzeto roditeljima na granici od listopada 2017., kada su imigracijske službe počele izvršavati Trumpovu uredbu. A Arizona Daily Star opisuje jedan posebno mučan sudski slučaj u kojem očajnoj majci nije rečeno ni kad će opet vidjeti svoju dvojicu sinova, stare 8 i 11 godina.

"Alma Jacinto prekrila je oči rukama dok su joj suze tekle niz obraze 36-godišnjakinja iz Gvatemale odvedena je iz savezne sudnice bez odgovora na pitanje koje ju je natjeralo u plač: Kad će opet vidjeti svoje dječake? Jacinto je nosila žutu narukvicu na lijevom zapešću, za koji su odvjetnici rekli da identificira roditelje koji su uhićeni sa svojom djecom i procesuirani u Operaciji strujnica, ubrzanom programu za one koji ilegalno prijeđu granicu", pišu ove novine iz Arizone, savezne države koja graniči s Meksikom. 

Roditelje se razdvaja od djece da ih se odvrati od ulaska u zemlju

Kako piše Washington Post, razlog za zatvaranje roditelja i razdvajanje djece čini se očit, iako ga Trumpova administracija nerado priznaje: odvratiti migrante od ilegalnog prelaska granice razdvajajući ih od njihove djece. To su priznali i sami imigracijski dužnosnici u tajnom dopis ministrici domovinske sigurnosti Kirstjen Nelsen prošlog mjeseca, u kojem su opisali podizanje kaznenih prijava protiv migranata s djecom kao "najučinkovitiji" način suzbijanja ilegalne imigracije. Usto, i Trumpov šef kabineta John Kelly rekao je u intervjuu za NPR 11. svibnja da će razdvajanje obitelji "oštro odvratiti" migrantske roditelje koji razmišljaju o tome da s djecom uđu u SAD ilegalno.

Međutim, ova politika "nulte tolerancije" mogla bi nasilno razdvojiti tisuće obitelji, uzrokujući neopisivu patnju za roditelje i traumu s potencijalno dugoročnim posljedicama na mentalno zdravlje za djecu. "Ovo je nešto najgore što sam vidio u više od 25 godina rada na ovoj vrsti građanskih prava", kaže Lee Gelernt, zamjenik direktora za imigrantska prava u Američkoj uniji za građanska prava (ACLU), za Washington Post. Senatorica iz Kalifornije opisala je odgovore ministrice Nielsen o ovoj nemoralnoj politici "više nego nedovoljnim". 

 

 

 

Trump za sve krivi oporbu, iako je sam donio uredbu

Ipak, bitno je naglasiti da djeca koju američke službe od kraja prošle godine razdvajaju od roditelja na granici nisu ista djeca koju su druge državne službe izgubile, iako su ih mnogi u svojim komentarima na društvenim mrežama strpali u isti koš. 

 

 

Ali konfuziji je dodatno pridonio sam Trump, koji je na Twitteru za cijelu situaciju optužio demokrate - iako je sam donio uredbu kojom se roditelji migranti odvajaju od djece. U isti tvit je također udrobio i druge teme vezane uz imigraciju koje s ovim problemom imaju malo veze, poput lutrije za američku vizu ili latinoameričke bande MS-13, koju je ranije opisao kao "nasilne životinje", u komentaru koji su mnogi protumačili kao generalizaciju svih ilegalnih imigranata.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.