Air France udvostručio neto dobit u prošloj godini

Foto: EPA

AIR FRANCE-KLM u prošloj je godini više nego udvostručio neto dobit, pokazalo je poslovno izvješće francusko-nizozemske zrakoplovne grupe čije su poslovanje osjetno pogodili brojni štrajkovi i promjene u upravi.

Neto dobit mu je u prošloj godini uvećana za 150 posto, na 409 milijuna eura.

"Snažni rezultati naših timova u izravnom radu s klijentima i kontinuirana kontrola troškova djelomično su pomogli ublažiti utjecaj kako štrajkova u prvoj polovini prošle godine tako i značajnih nepovoljnih trendova", rekao je novi izvršni direktor kompanije Benjamin Smith.

Taj je kanadski biznismen preuzeo kormilo tvrtke u prošlogodišnjem rujnu nakon iznenadnog odlaska Jean-Marca Janaillaca zbog oštrog sukoba oko plaća u francuskom dijelu zrakoplovne grupe.

Vodeći europski zračni prijevoznik

Petnaest dana štrajka stajalo je kompaniju 335 milijuna eura, objavio je Air France. Jučer su piloti Air Francea s 85 posto glasova podržali novi sporazum o plaćama, zaključivši time seriju dugotrajnih pregovora s upravom.

Uz rast prihoda u svim poslovnim segmentima, poslovno izvješće pokazalo je da je godišnja operativna dobit iznosila 1,3 milijardi eura. Grupa je lani prevezla više od 100 milijuna putnika, što joj je priskrbilo status vodećeg europskog zračnog prijevoznika na dugim rutama.

Diskontni ogranak Transavia prevezao je 15,8 milijuna putnika, što je 7,1 posto više nego u 2017. godini.

Kapaciteti grupe u 2018. uvećani su 2,1 posto, uglavnom zahvaljujući mrežama u Južnoj Americi, na Sjevernom Atlantiku i u Aziji, s rastom kapaciteta za 8,6 odnosno 3 i 2,1 posto, objavio je Air France-KLM.

U ovoj godini grupa će se koncentrirati na operativnu efikasnost, rekao je novinarima financijski direktor Frederic Gagey.

"Možemo zaraditi puno više novca nego lani", dodao je, poručivši da će France-KLM također razmotriti i obnovu flote kako bi se zamijenili zrakoplovi koji troše puno goriva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.