Afera za aferom: Tko to zapošljava ljude u HAC-u?



ŠEFOVI Hrvatskih autocesta izuzetno su talentirani za stvaranje skandala. Nije se još smirila ni zadnja korupcijska afera oko namještanja radnih mjesta u Vrgorcu, a šef uprave HAC-a Stjepko Boban ponovo je napravio "grešku u koracima". Već ranije je do javnosti stigla informacija da se Bobanu sprema smjena, koju će nakon ove najnovije afere teško izbjeći.

HAC, naime, ponovo zapošljava. Traže se vozač i cestar za Tehničku jedinicu Zagvozd te četiri referenta, tri ophodara i jedan voditelj jedinice za Tehničku jedinicu Vrgorac. Natječaj je objavljen početkom ovog mjeseca, a trajao je od 2. do 9. kolovoza.

I u ovom slučaju Boban je imenovao povjerenstvo koje treba donijeti odluku koga će zaposliti. Povjerenstvo je imenovano na sjednici HAC-a održanoj 25. srpnja, a u njemu odreda sjede "sumnjiva" lica.

Osumnjičen za korupciju, a zapošljava nove kadrove?!

Predsjednik Bobanovog povjerenstva koje je zaduženo za zapošljavanje novih kadrova u HAC-u je zloglasni Željko Krapljan, bivši saborski zastupnik HDZ-a, zamjenik direktora HAC-ovog Sektora za održavanje i ime koje se vrlo često spominje u HAC-ovim korupcijskim aferama! O Krapljanovim aktivnostima Index izvještava već godinama, a tijekom tog razdoblja više puta smo objavili iskaze koji ga optužuju da je primao mito od ljudi kojima je namještao poslove.

Prva je to Indexu otkrila zviždačica Majda Rumora, a zatim i Uskokov svjedok pokajnik koji je i sam morao platiti da bi ga zaposlili u HAC-u. Krapljan je već neko vrijeme pod prismotrom Uskokovih istražitelja. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je još 29. studenog prošle godine predložilo da se protiv Krapljana pokrene istraga i ispita ga se kao osumnjičenika upravo u slučajevima sumnjivih zapošljavanja.

Ekipa iz Remetinca

Osim Krapljana tom istragom obuhvaćeni su i bivši članovi uprave HAC-a Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević i Ivica Mlinarević. Prskalo i Lovrinčević su, podsjećamo, postali stalni gosti Remetinca nakon što su Index, a zatim i ostali mediji, počeli otkrivati afere u Hrvatskim autocestama.

U povjerenstvu, koje bi trebalo birati nove radnike, uz Krapljana sjede još i Marijan Bekavac, bivši saborski zastupnik HDZ-a, koji je i sam navodno dobio posao po stranačkoj liniji, te Ivan Čikara, bivši alkarski vojvoda koji je u HAC-u najpoznatiji po tome što se rijetko pojavljuje na radnom mjestu. U povjerenstvu sjede i dvoje pravnika, Srebrenka Vuk i Davor Svetinović, a koji, kako tvrde Indexovi izvori, zapravo služe samo kao dekoracija ne bi li se barem činilo da je natječaj "čist".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.