Afera Hypo širi se i na Sloveniju

SLOVENSKA policija već mjesec dana vodi predkazneni postupak u vezi s Hypo bankom, zbog kojih se "trese gospodarstvo i politika sjevernih i južnih im susjeda", piše slovenski Finance. Naime, uhićeni Wolfganag Kulterer, je od 2003. do 2007. godine bio predsjednik nadzornog odbora slovenske Hypo banke, koju je vodio "ustanovitelj" slovenskog Hypa, Božidar Špan.

Sumnja se da je u aferi oko Hypo banke povezana stranka LDS, Katarine Kresal. Radi se o navodnim lombardnim kreditima pojedinaca i kreditima koje su podignuli za sanaciju stranke nakon čega je stranku preuzela Katarina Kresal. Između spornih poslovanja spominju se i "tajkunski krediti", koje je Hypo davao za menadžerska preuzimanja te loše i nesigurne kredite je davao njihovim tvrtkama.

Iz LDS-a kažu kako oni nemaju nikakvih poslovnih veza sa stranim bankama i ne vide razlog da bi itko u stranci trebao biti ispitan te da poput drugih stranaka i LDS ima kredite u bankama. "U LDS-u svoje obaveze ispunjavamo sukladno uvjetima kredita i to iz sredstava stranke, koje dobivamo u skladu sa zakonom", stoji u priopćenju stranke.

Iz policije su samo potvrdili da se radi o predkaznenom postupku, ali nisu htjeli otkrivati je li postupak započeo na inzistiranje austrijskih organa i je li netko ispitan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.