Afera Daimler: Vuković, Žabčić i Godec još 30 dana u pritvoru

OSUMNJIČENIMA u "aferi Daimler" Marku Vukoviću, Ivanu Žabčiću i Tomislavu Godecu istražni sudac je odredio još 30 dana pritvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Trojka je kazneno prijavljena za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca, kojim su se navodno nezakonito domogli 900 tisuća eura. Uhićeni su suvlasnici tvrtke IM Metal iz Ozlja Ivan Žabčić i Marko Vuković te trgovac Tomica Godec.

Brane se odlukama njemačkog suda

Odvjetnici optuženih su ranije rekli da svi trojica "kategorički poriču djelo" i da bi se trebale uvažavati odluke njemačkog suda koji je utvrdio da nema koruptivnih elemenata. "Činjenica je da je obustavljena istraga u vezi afere “Daimler” u Njemačkoj. Dostavili smo pravomoćnu presudu njemačkog suda, gdje se govori da nema koruptivnih elemenata, a posebno bitno je da se ne radi o uskočkom predmetu. Ne radi se o inkriminaciji primanja i davanja mita što je medijski eksponirano nego o zlouporabi položaja i ovlasti i još jednom drugom djelu gdje se radi o relativnoj zastari", kazala je Vukovićeva odvjetnica Nada Rauch, piše Kaportal.

I odvjetnik Tomislava Godeca, Mitko Naumovski, se poziva na odluku Zemaljskog suda u Berlinu. Naumovski je sudu dostavio dokumentaciju po kojoj bi trebalo biti vidljivo da poslovi koje je Godec sklapao nisu bili protuzakoniti i da se tu ne radi o fiktivnom pružanju konzultantskih usluga. Odvjetnici osumnjičenih su rekli kako se u ovom slučaju ne spominju politički dužnosnici.

"U ovom slučaju mito isključeno"


"Zapanjuje me stav ovdje prisutnog državnog odvjetnika da sve ove legalne pravne radnje između pravnih subjekata dovodi u vezu s vansudskom nagodbom u Americi između 'Daimlera' i 'Chryslera' i na kraju istražnog zahtjeva kaže da je sve ovo prije napravljeno protupravno. Da je to tako, onda bi i neki hrvatski dužnosnici bili obuhvaćeni ovim predmetom a naši klijenti bi se sumnjičili zbog mita", kazala je odvjetnica Snježana Gašić i dodala kako je u ovom slučaju mito isključeno, "dok se Državno odvjetništvo ipak na kraju poziva na vansudsku nagodbu iz SAD-a koja nema veze s ovim danas postavljenim inkriminacijama".

Prema istražnom zahtjevu, Žabčić i Vuković su kao osnivači IM Metala iz Ozlja tijekom pregovora oko realizacije projekta proizvodnje vatrogasnih vozila za hrvatski MUP u listopadu i studenom 2002. godine u Ozlju i Berlinu dogovorili s odgovornim osobama tvrtke iz inozemstva da umjesto IM Metalu 250 tisuća eura isplate na njihove privatne račune. To su pravdali činjenicom da im je blokiran račun, što nije bila istina.

Žabčiću i Vukoviću uplatili po 125 tisuća eura

Žabčiću i Vukoviću je uplaćeno po 125 tisuća eura nakon čega su, kako bi prikrili nezakonito porijeklo novca, kupili zemljište koje su uknjižili na svoje ime. Svu trojicu se sumnjiči da su u rujnu 2006. godine u Karlovcu, nakon što je Daimler od ožujka 2004. godine tvrtki iz američkog Wyominga bez realnog ekonomskog razloga i stvarne obavljene usluge, na temelju usmenog Godecovog dogovora, s odgovornim osobama inozemne tvrtke o konzultantskim uslugama u postupku nabave vatrogasnih vozila dogovorili uplate tri posto vrijednosti od svake pojedine isporuke vozila što je ukupno iznosilo 1,6 milijuna eura.

Kako bi prikrili nezakonito porijeklo tog novca, Žabčić i Vuković su sklopili ugovor s američkom tvrtkom kojoj su prodali 15 posto poslovnog udjela, vrijednosti 59,475 kuna uz naknadu od 480 tisuća eura svakome. Sumnjiči ih se da su znali da ti iznosi prelaze stvarnu tržišnu vrijednost tvrtke i da nema realnog opravdanja za plaćanje te cijene.

"Nakon što je 7. rujna 2006. potpisan ugovor o prijenosu poslovnog udjela i pristupanju tvrtke iz Wyominga trgovačkom društvu iz Karlovca, u razdoblju od 2006. do 2008., prema nalogu trećeosumnjičenika, u više su navrata obavljene uplate na privatne račune prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika u ukupnom iznosu od 335.000 eura svakome", objasnili su svoj istražni zahtjev u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.