Znanstvenici upozoravaju: Ni e-cigarete nisu sigurne, mogu izazvati rak

Foto: Guliver Image / Getty Images

MISLILI ste da električne cigarete ne ugrožavaju vaše zdravlje? Bili ste u krivu. Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici na Sveučilištu u Kaliforniji, e-cigarete mogu učiniti bakterijske infekcije otpornijima na antibiotike, a mogu i izazvati rak.

"Nije uopće upitno da su e-cigarete manje toksične od normalnih cigareta", kaže Stanton Glantz, direktor Centra za istraživanje duhanskih proizvoda pri Sveučilištu u Kaliforniji. Ipak, činjenica da se znanstvenici nisu detaljno pozabavili potencijalnim štetnim učincima e-cigareta natjerala je Glantza i njegov tim da se pozabave ovim istraživanjem, prenosi Science News.

Industrija teška 1,7 milijardi dolara

E-cigarete postale su mainstream proizvod. Procjenjuje se da je 20 posto svih pušača probalo e-cigaretu, te da će prodaja e-cigareta i s njima povezanih pripravaka u narednih deset godina nadrasti prodaju klasičnih duhanskih proizvoda. Oko e-cigareta se vrti industrija koja je prošle godine uprihodovala 1,7 milijardi dolara.

Usprkos rastu popularnosti e-cigareta, vrlo je malo znanstvenih studija koji se bave njihovim utjecajem na ljudsko zdravlje. Znanstvenici na Sveučilištu u Kaliforniji odlučili su stoga utvrditi kako para koju električna cigareta proizvodi utječe na konzumenta.

Princip rada električne cigarete takav je da pušaču pruža uživanje u nikotinu bez udisanja dima kojeg oslobađaju klasične cigarete. Iako konzumenti električnih cigareta u organizam unose znatno manje štetnih tvari nego klasični pušači, Glantzova studija pokazala je da para e-cigarete sadrži veliku količinu nanočestica koje potiču razne upale, a mogu se povezati i s astmom, moždanim udarom, srčanim udarom i dijabetesom.

I e-cigarete izazivaju rak

Dodatni razlog za brigu daje studija koju je napisala Priscilla Callahan-Lyon iz američke Agencije za hranu i lijekove. Ona je pokazala da tekućina kojom se puni električna cigareta sadrži tragove štetnih tvari poput formaldehida ili acetaldehida, koje mogu izazvati rak.

Naime, e-cigarete novijeg datuma omogućuju svojim korisnicima povećanje voltaže, čime raste i temperature unutar uređaja. Na ovaj način atomizira se veća količina nikotina, ali istovremeno raste i rizik od stvaranja kancerogenih tvari. Štoviše, e-cigarete snažnije voltaže mogu stvoriti jednake razine formaldehida koji se nalazi u klasičnim duhanskim proizvodima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.