Zašto su Marathon Oil i OMV odustali od eksploatacije nafte u Jadranu?

Foto: freeimages.com

MARATHON Oil i OMV odustali su od istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, te je Agenciju za istraživanje ugljikovodika obaviještena da neće potpisati ugovor s hrvatskom Vladom.

Iako su kao razlog naveli su neriješeno granično pitanje Hrvatske i Crne Gore, vjerojatnije je da je stvarni razlog odustajanja teško stanje u naftnoj industriji nakon pada cijena nafte.

Marathon Oil je u prvom kvartalu ove godine imao gubitak od 253 milijuna dolara, dok je godinu ranije , prije 50-postotnog pada cijena nafte, kompanija imala kvartalnu dobit od 613 milijuna dolara.

Slična situacija je i u ostalim naftnim kompanijama, koje su najavile novi val smanjenja troškova.

Američki Chevron je u utorak objavio da smanjuje broj zaposlenih za 1500, te planira smanjenje troškova od milijardu dolara.

Investicije u godinu dana smanjene za 200 milijardi dolara

Kompanija ConocoPhillips također najavljuje otpuštanja i uštedu od milijardu dolara u sljedeće dvije godine. Od početka pada cijena nafte, sredinom 2014, ova kompanija otpustila je 1500 radnika.

Prema podacima konzultantske kuće Wood Mackenzie, naftne kompanije su od sredine 2014. godine otkazale ili odgodile investicija u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Cijene nafte sporo se oporavljaju od najniže razine u posljednjih šest godina, koju su dosegnule ove godine, dok je istovremeno proizvodnja u zemljama OPEC-a na rekordnoj razini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.