Zagrebačka burza preuzela Ljubljansku burzu!

Foto: Hina

ZAGREBAČKA BURZA (ZSE) potpisala je ugovor o preuzimanju Ljubljanske burze (LJSE) stjecanjem 100 posto dionica od grupacije CEE Stock Exchange Group (CEESEG).

Krajem lipnja 2015. ZSE je odabrana kao potencijalni preuzimatelj LJSE te je ušla u ekskluzivne pregovore s CEESEG-om. Nakon odobrenja od strane regulatornih tijela u obje zemlje te provedbe potrebne dokapitalizacije Zagrebačke burze, očekuje se da će transakcija biti realizirana u posljednjem kvartalu ove godine. Obje strane usuglasile su se da neće objavljivati cijenu preuzimanja, priopćili su sa Zagrebačke burze.

"Zagrebačka i Ljubljanska burza dijele sličan razvojni put te okvir financijskog sustava, a slovensko je tržište kapitala slično hrvatskom po stupnju razvijenosti, strukturi i potencijalima. Ulagatelji ova da tržišta često razmatraju kao jedno, a hrvatski ulagatelji značajno su investirani u slovenske kompanije. Očekujemo da će preuzimanje Ljubljanske burze od strane Zagrebačke donijeti pozitivne efekte za obje burze i oba tržišta kapitala", izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

"Vjerujemo da će se ovaj novi konsolidacijski kontekst pozitivno odraziti na promete obje burze, koje će ujedno imati i veću pregovaračku moć glede usluga koje koriste i pružaju", dodala je Gažić.

Ljubljana se uključuje u projekt SEE LINK

Uvođenje novih investicijskih proizvoda i trgovinskih tehnika, zajednički nastup izdavatelja te pristup ulagateljima, kao i širenje LEI usluge koju pruža Zagrebačka burza i na slovensko tržište samo su neki od očekivanih pozitivnih učinaka.

Planirano je i uključivanje LJSE u SEE LINK projekt regionalne trgovinske integracije, čiji su inicijatori Zagrebačka, Bugarska i Makedonska burza, uz financijsku podršku EBRD-a, a čija se implementacija očekuje početkom 2016. godine. Dodatno, u planu je produljenje trgovinskog vremena LJSE, kao i optimiziranje pristupa poravnanju i namiri, a u fokusu su i najavljene privatizacije i nova uvrštenja.

Članovi obje burze ovim pripajanjem trebali bi dobiti lakši pristup novim tržištima, a financijska pozicija ZSE trebala bi biti dodatno osnažena i pružanjem informatičkih usluga Ljubljanskoj burzi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.