Za poslove s djecom morat ćete imati potvrdu da niste pedofil!



HRVATSKA vlada izradila je prijedlog zakona o pravnim posljedicama osude za kazneno djelo pedofilije. Prijedlog zakona će, kako doznaje HRT, već sutra biti poslan Saboru.

Registar neće biti javno objavljen, ali će mu pristup imati sve nadležne službe, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. "Pristup registru imat će DORH, policija, sudovi, kao i sve institucije i tijela koja u svom radu dolaze u doticaj s djecom", kazao je Miljenić.

Osuđene pedofile, kako poručuju iz Vlade, nije cilj podvrgnuti javnom linču, već im onemogućiti kontakt s djecom. "Radi se o podaci koji su službena tajna, i svatko tko se odluči na neovlaštenu javnu objavu tih podataka će biti podvrgnut kaznenom progonu", kaže Miljenić.

Ministar pravosuđa dodaje da podaci o pedofilima već postoje u raznim registrima, ali ovo je prvi put da će biti objedinjeni na jednom mjestu. "Mi kroz ovaj registar dajemo alat koji će onemogućiti osuđenim pedofilima rad s djecom", kaže Miljenić, te objašnjava da će za određene poslove biti potrebna potvrda na kojoj stoji da osoba koja se prijavljuje za posao nije u registru osuđenih pedofila.

"Ministarstva koja su nadležna za pojedine resore propisat će za koje će poslove takva potvrda biti potrebna", kaže Miljenić. Na direktno pitanje hoće li se to odnositi i na Crkvu, Miljenić odgovara: "Odnosit će se na svakoga tko je ovlaštena osoba i ima doticaj s djecom". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.