Vrijeme je da HRT raskrsti s politikom i krim miljeom te postane servis građana!



"OVO JE možda trenutak koji označava početak kraja agonije javne televizije, koja traje već nekoliko godina", smatra Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik HNS-a.

Beus Richembergh samo je jedno od desetina javnih lica koji su u prepunom Novinarskom domu popratili predstavljanje video apela HRT-ovaca za reformiranje javne televizije. Izvrsna posjećenost ovog događaja za Beusa je signal da se napokon stvorila kritična masa, koja prema njegovu mišljenju postoji i u Hrvatskom saboru, nužna da bi se na HRT uvele potrebne promjene.


HRT mora raskrstiti s krim miljeom koji ga je koristio kao kravu muzaru!

"Cilj izmjena zakona koji pripremamo je omogućiti da čelični stisak politike koji guši HRT već godinama najprije popusti, a zatim i sasvim nestane", izjavio je Beus pred Indexovom kamerom. Glavne promjene, kazao nam je Beus, dogodit će se na poljima upravljanja, materijalnog i financijskog nadzora poslovanja, te programskog praćenja.

Osim s politikom, HRT mora, smatra Beus, prekinuti veze s krim miljeom koji je javnu televiziju koristio za unaprjeđivanje privatnih interesa.

Proces uvođenja reformi na HRT sa zanimanjem će pratiti i Transparency International, najavio nam je Zorislav Antun Petrović. "Ne vjerujem da ćemo se direktno uključivati, ali svakako ćemo pratiti donošenje zakona i doprinijeti da se pronađu najtransparentnija rješenja, s najmanje sivih zona za korupciju, bez obzira je li riječ o imenovanju kadrova mimo kriterija ili razbacivanju novcem građana", kaže Petrović.


"HDZ je donio zakon prema standardima Europske komisije"

Jasen Mesić, bivši ministar kulture, bio je među rijetkim HDZ-ovcima u Novinarskom domu. Složio se da je vrijeme za promjene na HRT-u, ali na naše pitanje zašto ih HDZ nije uveo, kada je za to imao osam godina, nije ponudio jasan odgovor.

"Radilo se na tome, mi smo donijeli zakon koji je u skladu sa standardima Europske komisije", kazao je Mesić. Kukuriku vladi zamjera pokušaj donošenja Zakona o HRT-u po hitnom postupku, umjesto redovnom procedurom. Javna rasprava je, tvrdi Mesić, nužna da bi se problem riješio na najbolji mogući način.

"HRT je servis građana, njih treba slušati"

"Ovo nije apel ni SDP-u, ni HDZ-u. Ovo je apel društvu. Javna televizija je nešto što je potrebno svima nama. HRT je danas možda devastiran, ali želimo pokazati da imamo snage, volje i sposobnosti da se izvučemo", govori nam novinarka i urednica "Hrvatske uživo" Maja Sever, jedna od organizatorica manifestacije na kojoj je upućen javni apel za spas HRT-a.

"HRT nije ničija privatna televizija. On je osnovan da bude javna televizija, servis građana. Oni su najvažniji i treba ih poslušati, između ostalog i zato što prisilno, prema zakonu, plaćaju taj program", kaže Robert Tomić Zuber.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.