Vrdoljak: Ako nećemo eksploatirati, plin će poskupiti za 20 do 30 posto

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je u četvrtak navečer u Osijeku kako želi da građani imaju najjeftiniji mogući plin te je ustvrdio da će, budu li se otvarale nove ekploatacijske platforme,plin "svake godine biti sve jeftiniji".

Uoči izvještajne skupštine osječkoga HNS-a, na pitanje novinara da komentira odluku Vlade o pojeftinjenju plina, Vrdoljak je rekao da se prije nije mogla donijeti odluka o pojeftinjenju plina jer regulatorna godina traje do početka travnja, ali, dodao je, to pokazuje da Vlada vodi mudru energetsku politiku. Kako je istaknuo, plin, čija je cijena danas smanjena za 12 posto, dolazi s hrvatskih eksploatacijskih platformi, u neposrednoj blizini Istre, najrazvijenije hrvatske turističke regije.

Kalkulacija

"Ako ne budemo imali nove eksploatacijske platforme, onda će uvozni lobi poskupiti cijenu, a građani se čuditi kad im cijena bude 20 do 30 posto viša ako ne budemo imali domaću proizvodnju jer im je netko objasnio da to nije dobro", poručio je Vrdoljak.

Ministar je prošlog tjedna iznio sličnu tvrdnju, ali  u drugom smjeru, rekavši da će zahvaljujući eksploataciji cijena energenata pojeftiniti za 20 do 30 posto, pa bi prema njegovim kalkulacijama cijena plina trebala oscilirati između 40 i 60 posto. 

Ocijenio je da su platforme mnogo čišće od četiri tisuće tankera koji svake godine u Hrvatsku uvoze skupu naftu i prljaju more te da odluka o pojeftinjenju plina dobro pokazuje "za koga se bore oni koji žele zaustaviti eksploataciju Jadrana".

Politika bez korupcije i vrijeđanja

Vrdoljak je rekao da je HNS na osječkome području dovoljno dobro organiziran, što potvrđuju rezultati nedavnih izbora za gradske četvrti i mjesne odbore koji, ocijenio je, govore da se bez HNS-a teško može sastaviti neka ozbiljnija i stabilnija vlast.

"Na nama je da budemo bolji i donesemo novu političku kulturu, a to je voditi politiku na pristojan način, bez korupcije i vrijeđanja", poručio je.

Predsjednik osječkoga HNS-a Vladimir Ham rekao je da ta stranka na osječkome području ima 1050 članova, a prije godinu dana imala ih je nešto manje od 700, čime je, kako je rekao, postala najbrže rastuća stranačka podružnica u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.