Vlada "štedi", a u godini dana na razne konzultante potrošila 100 milijuna kuna!

Foto: Dragan Matić/Cropix

VLADA je u posljednjih godinu dana potrošila oko 100 milijuna kuna na savjetnike i konzultante za privatizaciju nekoliko velikih državnih poduzeća i usluge savjetovanja oko reforme nekoliko ključnih resora, poput zdravstva.

Objavljeni podaci pokazuju da je samo Ersteu plaćeno 50,8 milijuna kuna za savjetovanje oko monetizacije autocesta, a Confidou 10,4 milijuna kuna za savjetovanje oko privatizacije HPB-a.

Budući da je riječ o prilično velikim iznosima, a upravo bi o toj domaćoj tematici domaći resorni stručnjaci trebali imati najviše znanja, postavlja se pitanje jesu li sav taj posao trebali obaviti upravo oni. Poglavito oni koji ujedno i rade u tim državnim institucijama i tvrtkama, a da za to, pored njihove redovite plaće, nije trebalo utrošiti ni jednu dodatnu kunu.

Bilo kakve podatke o ostvarenim troškovima i planovima daljnjeg angažiranja konzultantskih usluga privatnih konzultanata za traženje prijedloga rješavanja drugih velikih državnih problema, Vlada krije kao zmija noge, piše Novi list.

Konzultanti misle drukčije te pa tako Krešimir Lipovščak, partner u TPA Horwath ističe da "državne službe nemaju ekspertizu kakvu imaju konzultanti, što je uvjetovano specijalističkim obrazovanjem konzultanata".

Na pitanje zašto su usluge tako skupe kaže da je "potrebno angažirati cijeli tim ljudi koji na projektu mogu raditi i cijele godine".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.