Vlada Plomin C proglasila strateškim projektom

Foto: Zelena akcija

NOVI ministar financija Boris Lalovac odradio je svoju prvu sjednicu Vlade na kojoj je projekt bloka C TE Plomin stavljen na popis strateških projekata, kakvih je dosad pet.

Riječ je o projektu pod nazivom Rekonstrukcija TE Plomin - zamjena postojećeg bloka 1 s blokom c u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta.

Projekt već neko vrijeme izaziva kontroverze i sporenja između onih, koji upozoravaju na štetu za okoliš, te Vlade koja gura investiciju pa je tako i prošle godine odbacila savjetodavni referendum koji su zatražile udruge.

Inače, potkraj travnja stigle su tri obvezujuće ponude potencijalnih strateških partnera, a izbor najbolje po nude očekuje se potkraj kolovoza, nakon čega do kraja godine slijede pregovori o detaljima ugovora. Predviđena snaga novog bloka TE Plomin je 500 MW.

Udruge: Plomin C na uvozni ugljen ne može biti strateški interes

Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra oštro su osudile današnju odluku Vlade kojom je TE Plomin C i formalno proglašen projektom od strateškog interesa.

Udruge podsjećaju da projekt Plomin C, inače vrijedan 800 milijuna eura, zbog neusklađenosti s prostornim planom uređenja ne ispunjava osnovni, formalni kriterij za proglašavanje strateškim projektom. Upozoravaju kako termoelektrana na uvozni ugljen, osim što je protivna pravu građana na zdravlje, ne pridonosi energetskoj neovisnosti Hrvatske, a što se svo vrijeme ističe kao glavni cilj projekta.

''Taj projekt nije u nacionalnom interesu, jer povećava energetsku ovisnost Hrvatske. I dalje ovisimo u još većoj mjeri o ugljenu kao uvoznom energentu. Rješenje je snažnije ulaganje u obnovljive izvore energije, jer za njih imamo velike potencijale'', rekao je voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić ističući mogućnost većeg korištenja solarne energije.


Za ilustraciju navodi primjer susjedne Slovenije. ''Ako može jedna manje sunčana Slovenija imati 25 puta više od nas solarnih panela, svakako imamo još puno posla i potencijala da to ostvarimo i bolje od njih'', zaključuje Tomić.

Zgradu oduzetu HRT-u darovali Židovskoj općini u Zagrebu

Odlukom Vlade na današnjoj sjednici Židovskoj općini u Zagrebu darovana je zgrada u Dežmanovoj, oduzeta HRT-u zbog dugovanja. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je kako nije riječ o nikakvom presedanu i naknadi, već rješenju dugogodišnjeg slučaja u kojem nema pravnih sljednika udruge Hevra Kadisha kojoj je '47 oduzeta zgrada u Amruševoj.

"Mislimo da je to izuzetno bitna stvar jer ona nije naknada, ali je darovanje koje simbolično ima puno veće značenje", rekao je Miljenić na što se nadovezao premijer Milanović: "Ovo je politička odluka. Već dvije godine o tome razgovaramo. Dao sam naputak, nalog, kako god hoćete, da se to riješi jer to je odgovornost koju preuzimamo, ali ne preuzimamo odgovornost za ono što su radili nekakvi bivši fašistički režimi. O tome se ovdje radi. Dakle, ovo je duh časti prema jednoj istrijebljenoj zajednici čiji pravni sljednici u biti ne postoje", izjavio je Milanović.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.