"Večernji list je ´razvalio´ priču o ´hrvatskom Watergateu´, a dokumente nisu ni vidjeli!"



"RAZVALJIVANJEM" afere koju su okrstili kao "hrvatski Watergate" Večernji list zapostavio je pravila novinarske struke, smatra komentator Novog lista Boris Pavelić.

U komentaru pod naslovom "'Večernji' je suodgovoran" Pavelić piše da novinarka Večernjeg lista uopće nije vidjela dokumente o kojima piše i na kojima je čitava afera bazirana.

"Iz teksta objavljenog u nedjelju jasno je da je afera spletena na temelju izvještaja koji – novinari nisu vidjeli! Vjerovali su izvorima na riječ. To u novinarstvu jest dopušteno, naročito ako je izvora 'nekoliko, i to iz samog vrha vlasti', kako tvrdi Večernji, ma koliko se to činilo neuvjerljivim. Ali, nije dopušteno vjerovati uvijek: oprez i nepovjerenje moraju rasti sukladno težini priče koju pripremate", piše komentator Novog lista.

Naime, novinarka Ivanka Toma, koja potpisuje izvorni tekst objavljen u nedjelju u njemu je napisala: "Policija je pod političkim vodstvom ministra Ranka Ostojića zloupotrijebila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha SOA-e, te više ključnih ljudi iz Agrokora".

Tri dana kasnije, novinarka Večernjeg potpisala je izravno suprotnu tvrdnju: "Okidač je za skandal koji je izbio bilo to što je policija radila izliste telefonskih kontakata bivšeg šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Josipa Buljevića. Do Buljevićeva telefona se došlo prateći lanac kontakata koji su išli od skupine organiziranog kriminala".

"Toliki gaf naprosto ne smije proći nezapaženo: to što je Večernji list nazvao 'hrvatskim Watergateom' nije ništa drugo doli ozbiljan profesionalni propust, koji može imati samo dva razloga: ili je posrijedi zanatski nemar i površnost, što bi Večernji morao javno priznati, ili je u pitanju namjera – a ona bi te novine svrstala s onu stranu prava na nehotičnu profesionalnu pogrešku", tvrdi Pavelić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.