Vatikanska banka se otvara javnosti, objavljivat će izvješća na internetu

 Foto: Arhiva

VATIKANSKA BANKA otvorila je internet stranicu www.ior.va, u pokušaju da popravi imidž nakon niza skandala i kritika na račun nedostatka transparentnosti.

Predsjednik banke, Ernst von Freyberg, rekao je za Vatikanski radio da će na stranicama biti objavljen godišnji izvještaj, što će biti prvi put da je banka objavljuje financijske rezultate, koji će pružiti informacije o reformama i stvarima koje Vatikanska banka radi u svijetu, načinima na koje pruža podršku crkvi i humanitarnim akcijama, prenosi Reuters.
 
Vatikanska banka, čiji je službeni naziv Institut za vjerske poslove (IOR), meta je brojnih istraga talijanskih istražitelja zbog sumnje oko pranja novca, a Odbor Vijeća Europe koji se bavi pitanjima u vezi sa sprječavanjem pranja novca i financiranja terorizma, Manival, prošle godine je naveo da banka nije ispunila međunarodne standarde transparentnosti.
 
Papa Franjo je ovog tjedna poručio da posrnula Vatikanska banka mora postati "poštena i transparentna", i naveo da će saslušati savjete komisije koju je formirao u pogledu toga da li banku treba reformirati ili čak ugasiti.
 
Objavljivanje izvještaja na internet stranici banke planirano je za listopad.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.