Varoufakis: Grexit nije blef

Foto: Hina

RIZIK da će Grčka napustiti euro ako se nastave zahtjevi za dodatnim mjerama štednje nije blef, izjavio je grčki ministar financija Yanis Varoufakis za francuski magazin i dodao da ne zna kakve bi bile posljedice takvog scenarija, prenosi Reuters.

U razgovoru s filozofom Jonom Elsterom održanom u ožujku i objavljenom u ovomjesečnom izdanju francuskog Filozofskog magazina, Varoufakis koji se specijalizirao za "teoriju igara" kaže da nije vrijeme za blefiranje.

"Mi više ne možemo blefirati. Kad ja kažem da ćemo mi napustiti euro ako moramo prihvatiti još neodrživih mjera štednje, to nije blef," rekao je Varoufakis.

Upitan o ocjenama europskih dužnosnika i investitora da bi današnja eurozona mogla podnijeti izlazak Grčke bez radikalnih posljedica, Varoufakis je odgovorio: "Svatko tko se pretvara da zna što će se dogoditi na dan kad nas gurnu s litice priča gluposti i radi protiv Europe."

Vođa EPP-a: Rasprave o "grexitu" sve ozbiljnije

Rasprave o izlasku Grčke iz eurozone sve su intenzivnije, potvrdio je u petak u razgovoru za austrijski list Standard Manfred Weber, vođa Europske pučke stranke (EPP) desnog centra, najsnažnijeg bloka u Europskom parlamentu.

Na pitanje da li bi točna bila ocjena da mnogi na "grexit" sada gledaju kao na realnu opciju, njemački zastupnik je odgovorio potvrdno.

"Rekao bih da je, nažalost, ta ocjena točna (....) Danas se vode ozbiljne rasprave o grexitu", kazao je Weber.


Prema njegovim riječima, Grčka će dobiti financijsku pomoć jedino ako se i sama potrudi, istaknuvši da Njemačka u tvrdom stajalištu po tom pitanju nije izolirana.

"Sada imamo slučaj da je cijela eurozona protiv Grčke. Njemačka nije izolirana (...) Grčka je izolirana", dodao je Weber.

Također je ponovio kritike da grčki premijer Aleksis Cipras kao radikalni ljevičar surađuje s grčkom krajnjom desnicom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.